A kij wie czy lepszy VAG KKL czy ELM327 ?
Printable View
A kij wie czy lepszy VAG KKL czy ELM327 ?
Typowo do 166 wg mnie lepiej kkl, natomiast elm bardziej unowersalny, ja mam kkl do fiat ecu scan i elm bluetooth do szybkiej diagnostyki telefonem roznych aut
A to super, dziękuję za odp. W takim razie zawijam KKL i przejściówkę na OBD I do Alfy 164 itd :D
W 166 nie ma sensu chyba elma kupować ale jeśli potrzebujesz do nowszych np do 159 by wykonać osiowanie proxy to bez elma nie zrobisz
Jest sens kupować ELM'a, ponieważ ma mniejsze opóźnienia i wyższą prędkość transmisji, co przekłada się na większą ilość próbek przy robieniu logów. ALe wiadomo, że nie każdemu to potrzebne ;)
do podstawowej diagnostyki KKL w zupełności wystarczy, ELM mimo wyższej prędkości transmisji nie jest aż tak szybki, żeby go specjalnie kupować do diagnostyki alfy 166 z ON czy PB.
Co do samej diagnostyki, to ja używam maszyny wirtualnej pod Virtualboxem na której mam postawionego czystego Windowsa XP, AlfaOBD, MultiEcuScan oraz DTE i eLearn-a + sterowniki do ELM327 oraz VAG KKL. Jeśli będzie zainteresowanie to udostępnię plik z maszyną.
Dla niewtajemniczonych, maszyna wirtualna to komputer w komputerze, Windows lub inny system operacyjny w okienku, wystarczy zainstalować sobie Virtualboxa 3 kliknięciami a potem dwoma zaimportować maszynę i wszystko działa. :)
A nie masz problemów z połączeniem? Ja testowałem takie rozwiązanie i niby mogłem się połączyć, ale miałem błędne wartości wskazań.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Więc tak, problem miałem dziwny bo po zmianie akumulatora i męczenia się z tlemami zwariowała mi jedna rzecz .. dodawanie gazu .. okazało się, że komputer nie miał błedów, natomiast nagle gaz ożył gdy podłączyłem się do komputera i już mogłem dodawać gazu, czyli obroty po prostu się ruszyły, bo wcześniej ni huhu, były tylko wolne obroty ..
zastosowałem ELM 327 + program Multiecuscan (może być dowolna jego wersja), Multiecuscan (MES) musi być w wersji zarejestrowanej (czyli trzeba znaleźć wersję nieoficjalną : ) żeby zadziałał. To wszystko. thx
Witam. Dziś otrzymałem przewód VAG VAG KKL z przełącznikiem (taki jak na zdjęciu poniżej), który ustawiłem na max w lewo, przy czym odczytałem parametry i brak błędów silnika (Alfa 166 3.0 CF2 Sportronic). Natomiast nie mogę się połączyć ze skrzynią ZF i xenonami - wyskakuje komunikat pokazany na zdjęciu poniżej.
Na max w lewo (7) - motor.
Lekko w prawo (3) - poduchy
Jeszcze w prawo (1/9) - ABS
Max w prawo (12/13) - ?
Podpowie mi ktoś który przełącznik jest do czego dokładnie ?
Port jest ustawiony w porządku, sterowniki mam, używam MES Full wersji.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=179161&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=179162&stc=1