Linki powyżej działają (ależ z tym zabawy:))
balc3r no ja też jestem nowicjuszem i tylko tyle wiem, że wcześniej tak silnik nie chodził a tu właśnie trzeba jakieś dobre ucho, które wie dobrze jak chodzi boxer i co to może być:)
Printable View
Linki powyżej działają (ależ z tym zabawy:))
balc3r no ja też jestem nowicjuszem i tylko tyle wiem, że wcześniej tak silnik nie chodził a tu właśnie trzeba jakieś dobre ucho, które wie dobrze jak chodzi boxer i co to może być:)
Mechanikiem samochodowym wprawdzie nie jestem, ale biorąc pod uwagę częstotliwość klapnięć:
f~7,7 1/s
prędkość obrotowa wałka rozrządu:
nr=7,7x60=462obr/min.
oraz wału korbowego silnika:
ns=462x2=924obr/min.
pasowałoby na rozrząd. Myślę, że to któryś z zaworów Ci stuka. Spróbuj obsłuchać silnik od strony jednej i drugiej głowicy - sprawdź, czy przy którejś stukanie będzie lepiej słyszalne.
Możesz napisać coś więcej o tej metodzie Kolego? Ile trzeba byłoby przelać tego oleju?
Tak to zdecydowanie klepie zawór pewnie ma szklankę wybitą albo wytartą krzywkę
wytarty wałek wg. mnie podobnie było u mnie w boxerze panewka to to raczej nie jest.
To co slychac to rozrzad, najprawdopodobniej szklanki do wymiany. I proponuje zrobic to w najblizszym czasie bo jazda z takim luzem doprowadza do wytarcia krzywek na walku rozrzadu.
No i Alfa dzisiaj mi się rozkraczyła... nie odpalała po prostu i trzeba było holować 30 km do warsztatu.
Mechanik zadzwonił potem i powiedział, że do wymiany są uszczelki pod głowicą i pompa wody. Tylko się zastanawiam czy ta pompa to ma coś wspólnego z tymi elementami o których wcześniej wspominacie czy to po prostu mega pech i pompa siadła tak przy okazji.
Co to są te szklanki dokładnie? Bo rozrząd kojarzy mi się z rolkami i wałkami a o szklankach nie słyszałem wcześniej. Pod jaką nazwą tego szukać w sklepach z częściami?
szklanki to popychacze zaworów :)
Pompa jak by siadła to z pewnąścią przegrzewał by się silnik napewno nie ma nic wspólnego z popychaczami zaworów