płyn zimowy z Lidla - 5 L za 15 zł i ładny zapach + dobre mycie ;)
Printable View
płyn zimowy z Lidla - 5 L za 15 zł i ładny zapach + dobre mycie ;)
no właśnie zapomniałem o lidlu , nie testowałem :D tylko pytanie czy to nadaje sie do ksenonów, czy ktoś miał doświadczenia w tym temacie - lub raczej problemy, matowienie, pękanie ?
Czy to są tylko takie "opowieści" o ksenonach; na niektórych płynach jest opis, że nadaje się do reflektorów ksenonowych
Ksenon czy zwykla lampa klosz ma raczej taki sam. Ja jak narazie wyleczylem sie z plynoe marketowych. Raz kupilem w biedronce i plyn zostawial biale smugi na lakierze. Teraz mam koncentrat ,to spokojnie 30 l wystarczy mi przy rozrabianiu50/50 do wakacji
A mnie odpowiada PSIK PSIK AUTOLAND. Kupiłem w kaufie.
Kupiłem pierwszy lepszy zimowy za 16zł i przy -5 marznie, na butelce napisane że do -30 :v
" Ksenon czy zwykla lampa klosz ma raczej taki sam."
tylko , że - zwykła żarówka nie ma spryskiwacza , a ksenon ma . tu różnica.
alkohol zawarty w płynie ma pewnie wpływ na tworzywo reflektorów. teraz pytanie o tworzywo z którego wykonane są lampy , prawdopodobnie jest to to jakis poliwęglan/ plexi/ czy coś / mysle , że jednak alko ma wpływ
problem drugi - przewody doprowadzające płyn do spryskiwaczy, to nie zwykły spryskiwacz tylko wytwarza wysokie ciśnienie (psiknięcie po dużym ciśnieniem , mgiełka)
IMHO dorabiasz teorię...
Zwykły reflektor (np. Skandynawia) też ma spryskiwacz. Już lata nie ma szklanych reflektorów, więc te plastiki to są 'obcykane' w produkcji (reflektory plastikowe to w 90% przypadków matowieją od słońca)
Do tego jak myślisz, że płyn do spryskiwaczy to najgorsze z czym zewnętrzna część samochodu ma do czynienia to się grubo mylisz, np. a co z solą i innymi 'dodatkami' w brei pośniegowej?
Pzdr,
ap2
Sól na tworzywa sztuczne ma działanie tylko mechaniczne - plastik nie zardzewieje. :haha:
Za to może zmatowieć od działania rozpuszczalników organicznych jak np. alkohol.
Niektóre zwykłe lampy (czyt, z żarówką) posiadają również spryskiwacze na lampy i to nie koniecznie jak Janusz czy Mirek sam sobie zrobią tylko z producenta.
Co do tematu, ja kupiłem płyn z biedronki do -22, -10 było i rozsadziło mi lewy spryskiwacz na lampę w 166 FL, gdzie cena nie jest mała...