p0238 i p1238 występujące razem to nie koniecznie egr. p1238 to za duży pomiar na przepływce podczas bardzo dużych przeładowań (p0238) co jest z godne z fizyką :)
Ale oczywiście do EGRa też warto zajrzeć.
Printable View
p0238 i p1238 występujące razem to nie koniecznie egr. p1238 to za duży pomiar na przepływce podczas bardzo dużych przeładowań (p0238) co jest z godne z fizyką :)
Ale oczywiście do EGRa też warto zajrzeć.
Miałem ten sam problem. Turbina się nie włączała odpowiednio szybko. Przy turbinie jest takie cięgno, które ją uruchamia. Sprawdź czy chodzi luźno (delikatnie poruszaj ok 0,5cm góra i dół). Jak nie to chyba turbina do czyszczenia. Ja to miałem na 4 - 5 biegu przy lekkim obciążeniu silnika np. przy wyprzedzaniu. Koszt ok 500zł z robotą.
Widzisz tylko ja mieszkam w bloku i nie mam nawet narzędzi do takich robótek. Co mogę robię sam. Bardziej jestem zdolny bawić się elektryką i elektroniką.
A co do tych czujników u mnie też dawało na nim znać, ale to była kwestia przeczyszczenia czujnika przy egr. Też się strachu najadłem. I z tego, co wiem niedrożny czujnik może źle sterować turbiną.
Co do mojej naprawy nie było aż tak różowo, ale całej regenerować nie musiałem. DO tego jeszcze poduszka, czujnik, uszczelki przy wydechu i jakieś drobnostki i się w sumie uzbierało. Niestety nie mieszkam w stolicy.
Też mieszkam w bloku a do mechanika mam prawie 20 km :P
Teraz by znowu nie zamulić turbiny od czasu do czasu dawaj ostro w gaz podczas jazdy. Ciągłe zamulanie i jazda eko powoduje szybkie zabrudzenie sterowania. Niech się przedmucha czasami porządnie ukł. wydechowy :)
To od czasu do czasu do krakowa jeżdżę po autostradzie ;) cały silnik po godzinie na wyższych obrotach pracuje ciszej, mniej pali i jazda jest płynniejsza. Chyba w każdym dizlu :P
mam ten sam błąd przepływka daje połowę powietrza niż potrzebuje silnik a spalanie zwala z nóg no bo czymś trzeba nadrobić braki w mieszance, czyszczenie nic nie dało.
Ale sam P1238 ? Bo już mi się miesza :)
Jeśli tak, to zaślep dla testu EGR i nie przejmuj się błędem. Powinno pomóc.
A właśnie że to zaślepiony EGR powoduje ten błąd, przed chwilą doszedłem końca z tym problemem.
Błąd po wykasowaniu pokazywał się na niskich obrotach (wtedy jak EGR ma być otwarty) wyczyściłem przepływkę czujnik doładowania i wszystko po drodze co było a błąd dalej się pokazuje.
Mierzona masa powietrza na luzie wynosiła 560 a powinna 250 (coś około nie pamiętam dokładnie) a na wysokich obrotach powinna być 1200 a była max 800, komputer był w trybie serwisowym i przyją właśnie to 560 i powierał więcej jak się dawało gazu ale nie tyle ile powinien. Po wyczyszczeniu i odślepieniu EGR wartości się ładnie pokrywają i błędu już nie ma, no i spalanie spadło bo mieszanka nie jest już tak bogata, nie brakuje silnikowi powietrza.