Mi na castrolu też łykał więcej oleju co prawda w v6 a jak zalałem milersa to zapomniałem o dolewkach.
W t-jet mam motula
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Mi na castrolu też łykał więcej oleju co prawda w v6 a jak zalałem milersa to zapomniałem o dolewkach.
W t-jet mam motula
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
:-)
1000 był za całość... ostatni przegląd gwarancyjny plus świece... i druga połowa to robocizna. Ale zależało mi na tym by wymianę świec wpisali pod konkretną datą, a zobaczymy czy da się to wykorzystać.
Olej dolewam w tygodniu, gdy jeżdżę w mieście, a w trasie muszę dolać jeśli będę szybko jechał... bo przy 130 km/h nie pije oleju... Generalnie olej spada gdy obroty są powyżej 4k.
- - - Updated - - -
Zgadza się, ale wolę zdiagnozować co się dzieje, bo to chyba bez sensu co 2 lata wymieniać świece i non stop uzupełniać olej... Kupiłem nowe auto by nie dokładać, a tu masz babo placek :-/
Kolarz - przepraszam że się wtrącę ale jesteś w stanie napisać choć jeden post po bożemu a nie jak analfabeta? bo na razie 2 strony bzdetów żadnych konkretów.
Napisz po ludzku jaki samochód ma przebieg jakie roczne przebiegi robisz co ile wymieniasz olej?
jak wiadomo świece w T-JET wymienia się co 30 tyś km i silnik jest na to wyczulony więc w czym problem? czytałeś instrukcję obsługi?
Następna sprawa pałowanie samochodu z zimnym silnikiem Turbo do nie dziw się że bierze olej a jak tak jeździcie sobie od początku to po prostu silnik zabiliście.
olej uciekać moze tobie na chłodnicze oleju dokładnie na łączeniach zdarzają się przypadki.
A Jesli tam jest sucho to moze turbina krwawić i olej zarzuca tobie czujnik cisnienia przez to ten bład lub przepustnice pokleiło.
Castrola to zadna alfa nie lubi....
Wez jedz na Saska 4 a nie do tych partaczy na zakopiance. Tani nie sa ale nie policza Ci 1000zl za swiecie. Mysle ze najlepsi spece od Alf w Krk.
Dareek - przepraszam, ale może jesteś w stanie sobie wyobrazić, że ktoś może się na tym nie znać i dlatego szuka pomocy!? Starałem się opisać sytuację (jak na wstępie), a później starałem się odpisywać na konkretne pytania (na ile czas pozwalał)... a skoro nie rozumiesz to może Ty jesteś analfabetą?:-)
Przebieg - ok. 75.000 km, posiadana od nowości - 3 lata, ostatnia wymiana oleju (gwarancyjna) była w połowie 2014 roku (równocześnie z wymianą świec) - później raz w 2015 roku, a równocześnie dolewamy jak widzimy, że schodzi.
O potrzebie wymiany świec co 30 tyś. km nie wiedziałem (ostatnie 6 lat jeżdżę Kijanką i nic w niej nie robiłem, a wcześniej 8 lat miałem Mitsubishi Specestar - nic nie robiłem, bo te dwa auta kupiłem w salonie... podobnie jak tę śliczną Alfe!) - ale dziękuję!
Natomiast z tym ostatnim zdaniem... mam nadzieję, że nie masz racji - na co dzień jeździ nią żona, a wiem, że lubi się pościgać :-)
Piotriix - taki olej nam reklamowano jako optymalny dla tego modelu... bo od początku taki wlewano, ale zaraz szukam "milersa" - dzięki.
Dziadzia82 - dziękuję za sugestię - wydrukuję i dam mechanikowi.
Maciek156 - ciężko powiedzieć na jakim dystansie, bo regularnie sprawdzamy i jak trzeba to dolewamy.
Generalnie dziękuję Wszystkim za cenne uwagi. Jutro żona się umówiła na przegląd u podobno dobrej ekipy... także jak coś sensownego będę wiedział to podsumuję tę dyskusję... a póki co mam ogromne wrażenie, że to normalne... i trzeba o nią bardziej dbać... a to chyba nie na nasz tryb życia:-/