-
Ja odnośnie szlifu to się nie wypowiem. Remontu sam też nie robiłem, raczej podpieram się tym co tu przez lata wyczytałem. A remontów to za wiele tu nie było :) Jeżeli chcesz bez półśrodków to napisz do jednego z najlepszych fachowców od 166 -> @QBA
A przy takiej robótce to nawet bym się do niego pofatygował. Z wawy nie znam nikogo za kogo bym poręczył. Ale może ktoś inny coś podpowie.
-
Masz http://www.pablogarage.pl/ jedz do Pawła i On Ci dokładnie powie co lepiej zrobić.
Swoją drogą objawy przegrzewania po tym ,,remoncie,, ustąpiły?
-
też ci polecam pablogarage
-
Może ją bym ci kolego dół sprzedał od 2,5v6 po
Zerwanym pasku rozrzadu
-
Z tego co pamiętam w 2.5 były inne wykorbienia na wale.
-
Wał w 2.5 jest inny.
Tych wałów się nie szlifuje, technologia wykonania tego nie uwzględnia.
Chcesz jeździć długo i bezawaryjnie kup wał nominalny.
I przede wszystkim znajdź kogoś kto się z na tych silnikach.
-
Czyli szukanie wału czas zacząć, tylko pytanie czy da się znaleźć nominalny wał bez żadnych problemów..
Czemu tych wałów się nie szlifuje?
-
Nie szlifuje się bo mają zbyt cienka warstwę utwardzoną. Nie przewidywano szlifów. Ale na dzień dzisiejszy to też nie jest problem. Temat był wałkowany nie tylko na tym forum. I dla chcącego nic trudnego. Ponoć szlifują wały i robią dogłębną obróbkę cieplno chemiczną. Nie ma rzeczy niemożliwych. Ale zwykłego szlifu zrobić nie możesz. I znowu wszystko się rozbija o to kto to będzie robił. Radziłbym skorzystać z rad kolegów.
-
Kiedyś wrzucałem na forum w innym temacie linki do nadmiarowych panewek wałów 2.5 v6 24v / 3.0 v6 24 v dalej zastanawiam się po co je produkują skoro wału się nie szlifuje. Wiem że wał jest azotowany , wiem że są firmy które robią dowolny rodzaj azotowania w tym azotowanie plazmowe np: http://www.platom.pl/Azot1.htm . Pytanie czy ktoś na forum robił już szlif na v6 wraz z azotowaniem wału ? Ja bym zrobił w ramach eksperymentu gdyby nie to, że wał w mojej to nominał i cała operacja nie ma sensu :)
Ogólnie sprawdził bym koszta takiej zabawy i zaryzykował bym jeśli by się opłacało. Skoro szlifują azotowane wały np. w Subaru przy tuningu mechanicznym i mocach dwukrotnie przewyższających to co generują nasze v6 to chyba warto się tym zainteresować.
-
Na AC chyba ktoś robił w gtv