Plastikowy kolektor był do 2008. Otwórz maskę i sprawdź. Jeśli plastik to obstawiam kumulacje. Zerwanie klapki plus liche bądź syf z baku.
Sprawdź kompresję
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Plastikowy kolektor był do 2008. Otwórz maskę i sprawdź. Jeśli plastik to obstawiam kumulacje. Zerwanie klapki plus liche bądź syf z baku.
Sprawdź kompresję
Problem z zasilaniem paliwem. Zalałeś bardzo złe paliwo (może benzyna) ?
Mechanik zaleczył problem, ale teraz trzeba zdiagnozować w jakim stanie jest pompa paliwa i wtryskiwacze. Podejrzewam, że kiepskim.
Na jakiej stacji tankowałeś?
Tankowałem na Stacji ORLEN nr 1288 przy ul. Grunwaldzkiej 68 w Dynowie (Podkarpackie). Stacja partnerska ORLENu, ale dawniej była to BLISKA :/ Mogła to być jakaś wpadka z ich strony, bo był cały sznur miejscowych w kolejce do tankowania.
Póki co zalałem Vervą i dolałem Kleen-Flo do czyszczenia wtrysków. Po weekendzie wymienię filtr paliwa i zobaczymy jak całość będzie śmigać. Poprzedni był wymieniony 30 000km temu, więc niby nie powinien być zmordowany, ale przy polskim paliwie może być różnie. Mechanik który ogarniał samochód zrobił przelewy na wtryskach, sprawdził korekty i powiedział że powinno być OK.
PS.
Gdyby się okazało, że klapki są urwane, to co trzeba będzie zrobić w serwisie i ile to może kosztować?
Ma ktoś koncept dlaczego mi nie wywala błędu EGRu? ;)
No tak, to teraz pytanie - czy możliwe żeby zjadł klapki skoro teraz po odpaleniu silnik pracuje równo i w miarę normalnie?
Tylko w takim razie gdzie się podziały...
U mnie silnik zjadł 3 klapki i nadal było ok. Do czasu przyjścia zimy i problemy z odpalaniem. Pomiar kompresji powiedział wszystko. Silnik chodził równo i się zbierał może to potwierdzić Tomek_Krk