-
Zrobilem maly research. Starglass to firma hiszpanska - produkuje szyby dla producentow samochodow.
Dzis montowali mi taka, kolor szyby, sciezki itp, wyglada tak samo.
Ale... Zamontowali do bani. Szyba jest przesunieta o jakies 3mm w prawo, przez co z prawej strony mam szczeline ok 4-5mm a z lewej ok 10mm.
Spieszylem sie wiec pojechalem, ale sprawa jest w toku, maja zakladac szybe na nowo. Moge kogos z forum kto ma SW prosic o zmierzenie jakie sa szczeliny pomiedzy szyba i slupkiem C, tak zeby sie upewnic czy nie jest ten zamiennik jakis wezszy. Mam wrazenie ze szczeliny oryginalnie mialem raczej takie na 4mm obie.
Jedyny pozytek z tego jest taki, ze serwis szyb jest 100m od salonu AR FAP, I dzisiaj sobie pojezdzilem Giulia w miedzyczasie jak robili. Nastepnym razem znow pojde sie troche pobawic, w sumie dzisiaj zabraklo mi czasu zeby usiasc sobie w 4C spider I jeszcze dobrze poprzymierzac sie do wnetrza Giuli.
-
Witam. U mnie jest 7mm z prawej i 5mm z lewej :)
-
Witam
U mnie 6mm z lewej ,4mm z prawej.Jak zacząłem się teraz przyglądać to tak jakby cała klapa była nieznacznie przesunięta w prawą stronę.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
-
dzieki wielkie. u mnie sama klapa jest symetrycznie, wiec tez nie bylo dodatkowych powodow zeby montaz szyby sknocic. teraz naprawde glupio wyglada, bo roznica jest bardzo wyrazna. musza poprawic.
-
Maly update odnosnie wymiany szyby. Pare tygodni temu znalazlem czas i pojechalem na poprawke montowania. Wycieli mi szybe ktora wczesniej zamontowali, zalozyli na nowo. Tym razem symetrycznie. Wkleili tez swoja uszczelke, bo tak ktora byla wklejona oryginalnie, nie byla wklejona prosto. Niestety idelanie to I tak nie wyglada, nie wiem, chyba szyba jest troche krzywa/zwichrowana (za wczesnie wyjeta z formy?) bo z jednej strony auta licuje sie calkiem inaczej jej profil niz z drugiej - jest jakby troche inne wygiecie (inne wybrzuszenie szyby). Pomarudzilem, ale odebralem auto. Ostatnio zaczely sie deszcze, szyby zaparowane, tak wiec odpalilem ogrzewanie - I tu niespodzianka niemila - jedna sciezka nie grzeje! Przygladnalem sie jej dokladnie I znalazlem miejsce w ktorym jest mala przerwa I takie jakby male rozlania na boki farby przewodzacej z obu stron - widocznie przykeil im sie jakis paproch podczas produkcji a przy czyszczeniu szyby parpoch odpadl.
Tak wiec dzisiaj bylem znów w tym punkcie Norddlass, I zamowili dla mnie nowa szybe. Maja sprawdzic czy tym razem uda sie sciagnac cos innego producenta niz Starglass. Tak wiec przestrzegam przed szybami tej marki.
Zapytalem czy maja szyby swoje, ale babka powiedziala ze Nordglass robi szyby przednie, a inne sciagaja od innych producentow z którymi wspólpracuja.
-
Ja mam szybę oryginalna 2006r z całą klapa za 200zl grzeją wszystkie linie.
https://www.olx.pl/oferta/klapa-alfa...5-IDd6FbH.html
-
dzieki za info.wiesz,no juz zaplacilem im,wiec poki co korzystam z gwarancji. no chyba ze nastepna szyba bedzie wadliwa,to pojde w zwrot kasy i rozwiazanie z uzyciem uzywki.najwyzej sie zglosze
-
wysylam dla Waszej informacji kolejny update.
pare tygodni temu sciagneli 2 kolejne szyby Starglass-a na wymiane. podjechalem do nich, I okazalo sie ze obie maja taka sama przerwe w sciezce jak moja, dokladnie w tym samym miejscu, no wiec nie zakladalismy z tego co wiem cala partia poszla na zwrot.
probowali sciagnac jakas inna szybe, ale nie udalo sie. W koncu kupili szybe z ASO (Pilkington z logiem AR) I mi ja dzisiaj zamontowali. Wreszcie jest jak ma byc, szyba idealnie pasuje jest symetrycznie, nic nie odstaje na bokach (ladnie sie licuje z blachami), sciezki sprawdzilem, wszystkie grzeja, uszczelka rowno itp.
Poprosili mnie tylko zebym cos im doplacil, pokazali mi fakture I szyba kosztowala ich ponad 1300zl (a mi liczyli za starglassa 500 + 100 wymiana). Zaproponowali doplate 120zl zeby chociaz troche im skompensowac strate (choc ja tez mialem straty czasu I kasy bo na same taksowki wydalem 120 przy kolejnych wizytach), zgodzilem sie, bo za Pilkingtona (ale bez logo AR) pewnie musialbym dac ta 100-200 wiecej.
gdybym to mial robic jeszcze raz, dzisiaj po prostu kupibym uzywana klape tylko sprawdzil dzialanie sciezek, I przelozyl szybe.
-
Jakie to szczęście , że nie otworzyłem z kolegą serwisu szyb samochodowych.