Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Szyba tylna SW - gdzie kupić nową albo czy znacie firmę która naprawi ścieżki grzjne

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie Szyba tylna SW - gdzie kupić nową albo czy znacie firmę która naprawi ścieżki grzjne

W mojej SW 4 dolne ścieżki są porysowane i poprzerywane w kilku miejscach - podejżewam że poprzedni właściciel woził jakieś wyższe sprzęty w bagażniku i uszkodził ścieżki. Próbowałem naprawiać klejem przewodzącym, ale po paru tygodniach działania zeszłej zimy, po kolei pękał/odpadał klej i ścieżki przestawały grzać.

Przed kolejną zimą chciałbym temat jakoś trwale zamknąć. Nie spotkałem się z możliwością solidnej naprawy - każdy mówił/pisał o kleju, ale że to nietrwałe/delikatne itp. Jeśli znacie jakąś firmę która potrafi to profesjonalnie, trwale i praktycznie bez różnicy w wyglądzie naprawić to proszę o info.

Jak nie, to podpowiedzcie gdzie kupić szybę dobrej jakości.
    W ASO ponad 1600zł + wymiana do tego , troche dużo jak za rozwiązanie problemu niegrzejących 4 ścieżek. W Nordglass powiedzieli 600zł z wymianą, ale nie wiedzą co za szyba będzie (powiedzieli że dopiero okaże się jak przyjdzie na miejsce! - dla mnie brzmi to dziwnie), a nie chciałbym ewentualnie zakładać czegoś co np nie bardzo pasuje (np kolor albo jakość). W punkcie specjalizującym się w Pilkingtonie sprawdzili i powiedzieli że w żadnych magazynach w Europie nie ma tych szyb.

Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć gdzie uderzyć w tej sprawie? Najchętniej okolice Bielska-Białej.

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

Napraw ścieżki klejem czy czymś podobnym i naklejki folie ochronna lub antywłamaniowa. Skoro nie ma szyb to jakieś rozsądne rozwiązanie chyba

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pirat159 Zobacz post
    Napraw ścieżki klejem czy czymś podobnym i naklejki folie ochronna lub antywłamaniowa. Skoro nie ma szyb to jakieś rozsądne rozwiązanie chyba
    Naprawę widać z zewnątrz i wewnątrz, bo klej jest srebrny. Poza tym po kleju masz wypukłości i to nierówne - naklejenie naklejki skończy się pewnie pustymi przestrzeniami zaraz obok ścieżki, a to z zewnątrz będzie paskudnie wyglądać. To już wolałbym zostawić jak jest.

Szukam profesjonalnego punktu który albo jest w stanie naprawić to tak żeby ni było widać, albo wyminiam szybę.
    Te 600zł jakie proponowali mi w punkcie nordglass za wymian mi pasowało, tylko chciałbym żeby szyba była jakaś firmowa, np Pilkington, a tam sami nie wiedzą co oferują, czy będzie się różnić kolorem itp.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Szukałbym szyby z rozbitka, przykładowa aukcja. http://allegro.pl/alfa-romeo-159-kom...6.html#thumb/2
    Przynajmniej szyba ori.

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Te 600zł jakie proponowali mi w punkcie nordglass za wymian mi pasowało, tylko chciałbym żeby szyba była jakaś firmowa, np Pilkington, a tam sami nie wiedzą co oferują, czy będzie się różnić kolorem itp.
    Przecież NordGlass jest producentem szyb. Nie wszystkie szyby jakie sprzedają montują pochodzą z ich fabryk?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał KuASY Zobacz post
    Szukałbym szyby z rozbitka, przykładowa aukcja. http://allegro.pl/alfa-romeo-159-kom...6.html#thumb/2
    Przynajmniej szyba ori.
    Nie ma gwarancji, że działają wszystkie paski ogrzewania.
    Miałem do wymiany klapę, kupiłem z szybą, miało być wszystko idealne i okazało się, że jeden pasek nie działał. Stara klapa z dobrym ogrzewaniem i porysowaną szybą poszła na złom, a ja przyzwyczaiłem się do jednego niedziałającego paska.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SliwusBuu Zobacz post
    Przecież NordGlass jest producentem szyb. Nie wszystkie szyby jakie sprzedają montują pochodzą z ich fabryk?
    w punkcie NordGlass podejzewam ze sprawdzili stany w jakis zewnetrznych magazynach, moze nordglass nie robi szyb do 159? podobnie w pilkingtonie, nie mielu swoich to sprawdzali jakies inne magazyny i tez mi powiedzieli ze jakas bylaby dostepna, ale tez spekulowal co to za producent moze byc. kazal dzwobic za pare tygodni, zeby jeszcze raz sprawdzic stany,moze cos sie pojawi.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Nie ma gwarancji, że działają wszystkie paski ogrzewania.
    Miałem do wymiany klapę, kupiłem z szybą, miało być wszystko idealne i okazało się, że jeden pasek nie działał. Stara klapa z dobrym ogrzewaniem i porysowaną szybą poszła na złom, a ja przyzwyczaiłem się do jednego niedziałającego paska.
    no wlasnie tego tez obawiam sie przy uzywce, mogla byc zarysowana przez wlasciciela, a potem duza szansa na szrocie-wiem jak ont tam traktuja takie czesci.jeszcze kwestia ryzyka uszkodzenia przy przesylce, a nie wiem tez czy przy demontażu jest 100%ze nie peknie albo sie nie uszczerbi. koszt i tak pewnie calej operacji jak za nowa ale nie z aso

Auto

Domyślnie

dzieki wszystkim za odpowiedzi. zadzwonilem jeszcze raz do NordGlass w Bielsku poprosilem zeby skontaktowali sie z magazynem w ktorym system raportowal im te szyby (ale bez danych o producencie), Ci sprawdzili. Szyba jest firmy Starglass - ponoc polska produkcja z Ostroleki, ponoc dobra jakosc, zielona, wiec chyba powinno byc dobrze.
    Umowilem sie na wymiane - koszt 590zl brutto. Wystawia mi tez pismo ze szyba wymieniona z powodu przerwanych sciezek I zalacza podbite pieczatka zdjecie, wiec bedzie jakas podkladka przy sprzedazy dlaczego szyba zostala wymieniona.
    Troche szkoda kasy, no ale w zimie denerwuje I naprawde brakuje widocznosci, bo to 4 sciezek w dolnej czesci szyby.

Dam znac jak szyba wyglada, czy sie rozni np kolorem czy jest tip-top.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marqo
    Mieszka w
    Grodzisk Maz.
    Auto
    AR 159 SW 1.9JTDM Q-Tronic 08'2007

Domyślnie

Raczej nie wydaje mi się aby byli producentem tej szyby...

STARGLASS jest polsko-fińską spółką, zajmującą się produkcją szyb termoizolacyjnych oraz dystrybucją szkła płaskiego budowlanego.

Nie masz szyb w pakiecie do OC/AC?
    La bellezza non basta

10% zniżki dla alfaholików - szczegóły w dziale RABATY

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marqo Zobacz post
    Raczej nie wydaje mi się aby byli producentem tej szyby...

STARGLASS jest polsko-fińską spółką, zajmującą się produkcją szyb termoizolacyjnych oraz dystrybucją szkła płaskiego budowlanego.

Nie masz szyb w pakiecie do OC/AC?
    Hmmm, jutro zadzwonię do nich i zapytam o co chodzi, bo faktycznie wg strony internetowej robią szkło różne hartowane/klejone itp ale tylko dla budowlanki.

Co do ubezpieczenia szyb, nie mam (kupuję tylko OC i Assistance, bo reszta to moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy - w razie czego stać mnie na naprawę, więc można powiedzieć że składkę płacę sobie sam i sam wypłacam jak potrzeba), w każdym razie i tak nie sądzę żeby porysowane ścieżki grzejne przez bagaż od środka i to przez poprzedniego właściciela były powodem do wypłaty za zmianę szyby.