-
Zainwestuj w coś markowego. Jedź do sprawdzonego sklepu albo napisz do autosklep24. Przednie hamulce są ważne, a Ty chcesz tam wsadzić jakieś drewniane tarcze!
Tylko nie zrozum mnie źle. Nie musisz kupować tarcz za miliony złotych. Ja kupiłem trw i nie mam zastrzeżeń. Do cywilnej jazdy wystarczą.
-
Ale czytałem, że są 2 rodzaje - czy te z aukcji będą pasować do mojej AR 2.0 ts 98 ??
-
Jak masz tsa to masz zwykłe zaciski. Te z aukcji będą pasować.
Zastanów się jednak nad czymś markowym. Są ludzie na forum, którzy sprzedają z rabatem. Autosklep24 też ma rabaty.
-
Starman ?
Zamów jakieś przyzwoite od pewnego sprzedawcy - www.lewian.pl , www.hamulce.net , www.brakes.pl itd.
Tanie a przyzwoite będą Ferodo nawet nielakierowane. Albo Textar jakieś itd. Napisz do nich , powiedz że cywilne i niedrogie ale przyzwoite i Ci doradzą i sprzedadzą w dobrej cenie i klocki od razu. Tu szkoda oszczędzać.
-
Tym bardziej na klockach szkoda. Mimo że kupisz dobre tarcze a zaoszczędzisz na klockach toniemasz gwarancji że jedno z drugim dobrze zadziała. Są klocki miękkie czyli najtańszy produkt rzędu 70zł na oś...tzw...badziewie. Klocki marki ABE i Bosch to takie sobie czyli 90-110 zł.Natomiast Ate.Brembo.Trw.Texar to wysoka puła na 1 montarz aut zarówno sportowych jak i cywilnych 110-180 zł na oś.Ale klocki to nie wszystko...tarcza tania nie będzie dobrze żyła z dobrym klockiem i na odwrót zresztą.nadmierne zużycie jednego z podzespołów lub np nadmierny chałas wywołany zbyt twardym klockiem...więc dobieranie typu to tej marki a to tej...nie wychodzi nam na dobre. Z reguły producent tak dobiera stopy tarczy i spiek klocków by osiągi były optymalne do możliwości wykorzystanego materiału.i np tarcze ATE nie lubią klocków brembo...pisk nieprzyjemny mimo dobrej pracy. za to klocki TEXAR są optymalne pod tarcze Brembo i TRW. Pomijamy tu np Brembo i Brembo jako pełny system hamulcowy.Są to moje spostrzeżenia z 10 letniego kombinowania z układem hamulcowym przy zarobkach studenckich. Teraz gdzie jeżdżę zawodowo wybieram TRW i BREMBO .Ale wiadomo ...czasy takie...stara bida lepsza od tej nowej
-
Witam. A czym oprócz środka odtłuszczającego trzeba przemyć nowe tarcze ? Może rozpuszczalnikiem lub benzyną ekstrakcyjną ?
-
Każdym środkiem myjącym.Może być nitro,benzyna ekstrakcyjna,cokolwiek,co zmywa tłuszcz.
-
Temat z tarczami ogarnięty. Dzięki :)