Wiesz,ja odpinam przeplywke i auto gorzej jedzie ;)
Printable View
Ok wiele sprawdzone, trochę więcej faktów. Dziś zabrałem się za odpinanie wtyczki od przepływki. Okazało się że wtyczka sobie dynda luźno, jednak to nie koniec niespodzianek na dziś. Wiązka do wtyczki była obrana z izolacji jednak brak widocznych cięć kabli itp na całej długości ubytku. Lecimy dalej. Sama przepływka a właściwie wkładka nosi ślady demontowania, nawet śruby nie są dokręcone dobrze. Wpiąłem wtyczkę zero reakcji, czek nadal świeci samochód jedzie tak jak jechał wcześniej.
Jednak zacząłem się zastanawiać jak to możliwe, że samochód mimo odpiętej przepływki daje sobie bez problemu radę w przyśpieszeniu. Po sznurku do kłebka znalazłem coś co wydaje się puszką na układ od jakiegoś chipa. Gdy odepnę od tego wtyczkę samochód rzuci delkatnie obrotami i nie ma zupełnie mocy. Na 99% turbina nie startuje, bo nie słuchać jej szumu oraz brak wciskania w fotel.
I teraz kilka pytań"
Czy to coś zwane chipem ma jakieś ustawienia w sobie które sterują silnikiem i przepływka nie jest potrzebna?
Czy ten chip blokuje przekaz z przepływki i Bóg jeden wie z jakich czujników jeszcze
Czy może przepływomierz jest martwy i dlatego nie ma żadnej reakcji, bo jeśli odpinam to samochód powinien jechać jak seria wolniej ale jednak jechać a tu nic. Miałem okazję prowadzić Passata 1,9d i ten pasek przy Alfie bez tego chipa to rakieta
Mi jak w zeszłym roku przepływka swirowała i dawała jakieś kosmiczne odczyty to też tak jak by turbine wyłączała. Ale ja tylko przeczysciłem wkładkę przepływomierza alkoholem izopropylenowym i działa do tej pory.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Ok wszystko posprawdzane. Wyrzucony chip wiązki podpięte w oryginalne miejsca efekt samochód zupełnie nie jedzie. Więc przepływka padnięta na 100%
wyciągnąłem przepływkę w sensie wkładkę i mam na niej takie numery F00C2G2030 487162B/816 PBTGF30 ma ktoś informacje z jakego samochodu będzie pasować wkładką ?
Po podpięciu chipa samochód znów ma kopyto jednak błąd nie gaśnie no i to spalanie...
A podpinałeś kompa, resetowałeś adaptacje itd? Sprawdzałeś co komp pokazuje pod przepływem powietrza?
Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka
Aż tak głęboko nie grzebałem u mnie w okolicy każdy podepnie pod komputer i mówi Panie masz Pan takie i takie błędy, 50 zł będzie. Na tym kończy się diagnostyka.
Warto dla tego kupić sobie interfejs ELM327 lub od Viakena kkl FiatEcuScan niebieski.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka