zawory w 2.4jtd 10V powinno się regulować przy każdej wymianie rozrządu - czyli co jakieś 80 tysięcy :)
Printable View
zawory w 2.4jtd 10V powinno się regulować przy każdej wymianie rozrządu - czyli co jakieś 80 tysięcy :)
Zapozyczone z alfaclub.pl - napisał user numberuno :
W przypadku sprawdzenia luzów sprawa jest bardzo prosta, trochę więcej rzeźby trzeba przy regulacji jak coś się nie będzie mieściło w tolerancji.
Potrzebujesz:
-zestaw kluczy nasadowych + torxy
-szczelinomierz, wystarczy z podziałką co 0.05mm
-uszczelka pokrywy zaworów ( nie kupuj zamiennika, bo go nie założysz w 2.4JTD ze względu na słabą jakość, a już na pewno nie będzie trzymać szczelności. Jeśli nie uszkodzisz starej uszczelki przy zdejmowaniu, możesz użyć jej ponownie, tylko trzeba już złożyć na pastę do uszczelek,np. Elringa)
-kartka papieru i długopis
Do regulacji potrzebne jeszcze będą:
-mikrometr
-szczypce do wyciągania płytek
-adres najbliższego ASO do kupienia płytek i/lub adres najbliższego szlifierza posiadającego magnesówkę
Wykonanie:
Silnik MUSI być zimny, więc najlepiej zabrać się dzień po ostatniej jeździe.
Ściągasz pokrywę zaworów, powoli, staraj się nie uszkodzić uszczelki.
Zaczynasz np od lewej strony, z tego co pamiętam od strony rozrządu pierwszy zawór jest ssący, kolejny wydechowy itd na każdy cylinder.
Luz dla zaworów ssących powinien się mieścić w zakresie 0.25-0.35mm a wydechowych 0.3-0.4mm
A mierzysz w ten sposób: szklanka którą mierzysz nie może być naciśnięta przez krzywkę wałka rozrządu, czyli mierzysz najpierw luzy zaworów nad którymi krzywki są skierowane ku górze.
Wsadzasz listek szczelinomierza między szklankę a wałek rozrządu. Zaczynasz od listka niżej niż tolerancja, więc np. w przypadku ssących od 0.20mm. Wchodzi to ok, wsadzasz 0.25mm, jak wchodzi to lecisz dalej z 0.30mm. Jeśli np. wejdzie listek 0.30mm a o.35mm już nie, zapisujesz na kartce np. 5ty zawór 0.30-0.35mm. Żeby zmienić położenie krzywek wrzucasz 6ty bieg i przetaczasz samochód tak, żebyś mógł pomierzyć i spisać wszystkie zawory.
Później porównujesz do tolerancji z serwisówki. Jeśli wszystkie będą się mieściły, składasz wszystko.
Jeśli nie, musisz wyciągnąć płytki zaw. nie mieszczących się w tolerancji. U siebie nie musiałem tego robić, ale z tego co wiem płytki są nad szklankami, więc obejdzie się bez demontażu wałka rozrządu. W tym celu specjalnymi szczypcami musisz wcisnąć szklankę (tą pod płytką i wyciągnąć płytkę spod wałka. Jeśli luz jest za mały, możesz jechać do szlifierza, żeby zeszlifował płytkę o odpowiedni wymiar, ale w przypadku płytki nad szklanką nie jest to najlepsze rozwiązanie. Lepiej jechać do ASO kupić płytkę odpowiedniej grubości.
Jedna rada: jeśli będziesz miał na jednym zaw. za mały luz a na drugim za duży, zamiana ich może przynieść dobry efekt.
Ja u siebie teraz sprawdzalem mam na cieplym luzy na ssacych ok 0.4 to samo na wydechu, płytka w sklepie ok 6 zł, gorzej z kluczekm , na allegro nie znalazlem na jakis nieaktualnych ofertach cena od 50-250 zł ale nie moge nic trafic w tej dolnej cenie - na forum fiata znalazlem tez opis jak taki klucz do wymiany plytek zrobic samemu przerabiajac wkretak .