-
Witam, chciał bym się podpiąć pod temat z trochę innymi objawami a mianowicie gdy przyśpieszam to czasem pojawia się dzwięk dla mnie przypominający cięcie płytek ceramicznych na maszynie który się nasila i pomału ustępuje ogólnie całość trwa około 3-4s i nie pojawia się za każdym razem tylko sporadycznie do tego dodam że piszczą mi hamulce i mam przetartą rurę dolotową od turbiny(nie wiem czy to profesjonalna nazwa). A więc moje pytanie jest czy to mogą być objawy dwumasu lub turbiny bo z tego co wiem to nie było robione w ostatnim okresie czy są to objawy czegoś innego?
Z góry dzięki za pomoc.
-
Zapomniałeś dodać jaki masz silnik ;)
Spróbuj nagrać ten dźwięk, być może pochodzi ze skrzyni.
Tak czy inaczej, jak najszybciej napraw dolot do turbiny (na szybko chociażby taśmą montażową), ponieważ jazda w takim stanie jest dla silnika bardzo niebezpieczna.
-
Możesz tę przetartą rurę tymczasowo okleić jakąś power taśmą i ewentualnie złapać opaską, i będziesz widział, czy coś się zmieni.
EDIT. No, właśnie :).
-
Jestem tu nowy więc jeszcze mam pewne braki;d Silnik 1.9 JTDm 150km 159 w sedanie. I plan jest taki żeby to zakleić czymś jutro bo też przez to się kopci trochę na czarno jak dodam mocniej gazu ale bardziej mnie martwi ten dźwięk który jutro spróbuję nagrać.
-
Ok udało mi się nagrać dzwięk.
Ogólnie po przyśpieszaniu miałem jakies 80 na liczniku i puściłem nogę z gazu i się pojawił ten dźwięk i już w trakcie dźwięku nie dodawałem gazu ale innym razem gdy się pojawił dodawałem gazu ale nie było żadnej różnicy porostu brzmiało tak samo jak na filmiku.
link: youtube.com/watch?v=iPwuZqETne8