-
wypiłem czujnik i wpiołem luźnowiszący inny czujnik, wskazania tep wg komp. pierwszy czujnik 25 stopni, drugi po podgrzaniu w rękach 23 stopnie. na pierwszym czujniku nie zapala, na drugim odpaliła do strzału. na pierwszym czujniku korekty wtrysków -2,5 do +3, na drugim czujniku nie przekraczały +/- 1 wiec chyba jednak czujnik :-)
pozdrawiam
temat do zamknięcia
-
Więc ten pierwszy zawyża temp? Jaka była temp na zewnątrz gdy czujnik wskazywał te 25 st? Silnik był zimny?
-
Komputer wylicza dawke startowa oraz czas grzania swiec na podstawie pomiaru temparatury na zewnatrz oraz temperatury cieczy chlodzacej silnika. Jezeli samochod stal cala noc to plyn chlodzacy jest wychlodzony i powinien miec temperature zblizona do temperatury otoczenia.
Kiedys podpialem komputer do mojego samochodu (jeszcze przed pierwszym, porannym odpaleniem) i zczytalem te parametry. Na zewnatrz byla temperatura 8C a roznica temperatur na czujnikach to bylo jakies 2-3C.
Czy ktos wie jakie sa dopuszczalne odchylenia w pomiarze tych temperatur? Przy jakiej roznicy wskazan temperatur silnik moze miec problemy z odpalaniem?
-
Kiedyś sprawdzałem wpływ wskazań czujnika temp zewnętrznej (w JTDm) na odpalanie silnika. Odłączałem go, podgrzewałem, ochładzałem. Nie miało to żadnego wpływu na uruchamianie się silnika.