Nie zapowietrza się gdzieś układ paliwowy?
Printable View
Nie zapowietrza się gdzieś układ paliwowy?
Wątpię , ponieważ silnik wywala niespalone paliwo czyli mieszanka jest za bogata. Delikatne wciśnięcie pedału gazu rozwiązuje problem czyli dostarczenie powietrza.
Sprawdzaliście chociaż ciśnienie na railu i korekty? Czy tak sobie wróżymy z fusów? :D
No proszę Cię. Książkowo, żądane z oczekiwanym. Delikatnie wyższe doładowanie niż powinno być.
Mam pewną teorię, ale zweryfikują ją wiosną gdy się wezmę za kolektor.
Aha czyli potrzebujecie pomocy ale zamiast napisać co zostało sprawdzone i co jest ok to oczekujecie wróżb po podaniu lakonicznej informacji, ze po dłuższym postoju nie odpala. Mi to wygląda na lejący któryś wtrysk i podczas kręcenia rail ma problem dobić odpowiednie ciśnienie na szynie dlatego ciężko odpala i wali nieprzepalonym paliwem z wydechu.
Lejący wtrysk? Nie sądzę. Moja Alfa mało pali, DPF spokojnie robi 900-1000 w trasie. Mi to wygląda na popitolone dawki startowe lub tak brudny kolektor, że przy nie rozgrzanym silniku dawka paliwa jest zbyt duża w stosunku do powietrza jakie jest dostarczane
Ale czy przy zapchanym kolektorze nie rozjeżdżałyby się masy powietrza oczekiwana z mierzoną?
Jest jeszcze klapa gasząca przez niektórych zwana przepustnicą. Sprawdź czy ona nie jest zawalona syfem się nie zacina
Poza tym kto ma w końcu problem Ty quba czy autor tematu bo się zgubiłem? :D