jestem posiadaczem alfy 159 2.4 jtdm. jesli postoi kilka godzin trzeba kilkukrotnie ja odpalic bo gasnie a gdy odpali chwile silnik sie telepie. ktos mial taki objaw w tym modelu
jestem posiadaczem alfy 159 2.4 jtdm. jesli postoi kilka godzin trzeba kilkukrotnie ja odpalic bo gasnie a gdy odpali chwile silnik sie telepie. ktos mial taki objaw w tym modelu
Popraw nazwę tematu, bo z 'witam' szybko opuści pierwszą stronę i pójdzie w zapomnienie.
Jest tyle rzeczy do ogarnięcia, że nie wiem od czego zacząć.
Nieszczelny kolektor.
Zawieszony w pozycji otwartej EGR.
Brak kompresji w silniku (nawet pęknięta głowica).
Zużyte wtryskiwacze.
itd itp...
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Zawieszone klapki w kolekorze chyba też, prawda?
Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.
zacznij od korekty wtryskiwaczy![]()
a jeśli to nie to... to została cała masa innych rzeczy![]()
Dokładnie zacznij od wtrysków, zrób sobie test przelewowy, jak auto gaśnie na zimnym to zazwyczaj końcówki do wymiany bo ma nieodpowiedni parametr wtrysku (kąt i zasięg nieodpowiedni), ale równie dobrze (albo równie źle) może być to sterownik. Niech Ci go w warsztacie przepną i zobacz co się dzieje. Powodzenia!
Yhym.
Wtryski zostaw na później, rób wg mojej listy.
Jeśli kolektor lub EGR są niesprawne do korekty będą rozjechane.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Gaśnie w trakcie odpalania czy jak już chodzi? Może masz akumulator do wymiany.
EGR i kolektor...
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Kolektor kolektorem...tylko wytłumaczcie czemu idealnie odpala zimna i gorąca? Problem jest tylko gdy postoi kilka godzin lub zostanie zgaszona kilkadziesiąt sekund po pierwszym odpaleniu.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...