Posiadam alfe romeo 33 1.7 IE z 92 roku i mam problem z odpaleniem jej stała 2 lata nie używana, kręci rozrusznik ale nie odpala paliwo nalałem i dalej nie wiem co zrobić potrzebuje proszę o szybką pomoc![]()
Posiadam alfe romeo 33 1.7 IE z 92 roku i mam problem z odpaleniem jej stała 2 lata nie używana, kręci rozrusznik ale nie odpala paliwo nalałem i dalej nie wiem co zrobić potrzebuje proszę o szybką pomoc![]()
Zakłądam ze jest taka jak moja więc spróbuje cos podpowiedziec:
1. Wykreć swiece i sprawdz czy po kreceniu sa mokre czu suche.
2. Jak mokre, to problem tkwi w układzie zapłonowym (zalewa się). Sprawdz czy jest iskra na swiecach. Jak nie ma to trzeba szukać gdzie się zgubiła:podpięcie modułu zapłonowego,aparat zapłonowy czyli palec, kable,swiece.
3. Jak suche, to problem z układem zasilania paliwem. Wtedy zacznij od pompy paliwa (jest przy baku na zewnątrz). Sprawdz czy po włączeniu zapłonu pompa pracuje (powinna zaraz po włączeniu przez chwilkę popracować 1-2 sek aż nabije cisnienie w układzie). Jak pracuje, to trzba szukać po koleii: flitr paliwa, regulator ciśnienia paliwa,, wtryskiwacze. Musisz sie pobawić. Można zacząć od drugiej strony i wyciągnąć wtryskiwacz, i zobaczyć czy podczas krecenia rozrusznikiem podaje paliwo.
Pozwodzenia
Ja zaryzukuje diagnozę : POMPA PALIWA ZDECHŁANapisał Milonpl
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
cóż - zdarza mi się że jeżdżę dotąd alfą aż mi zbraknie paliwa w zbiorniku. nalewam próbuję odpalić i nic.
zazwyczaj pompa paliwa się zapowietrza, a ponieważ jest daleko od zbiornika to trudno jej zassać paliwo jak jest zapowietrzona. pompa paliwa włącza się na 1-2 s po przekręceniu kluczyka ale silnik nie odpala. można poznać że pompa jest zapowietrzona po głośniejszej pracy niż wteddy gdy jest zalana. więc jeśli iskra jest, paliwo jest, pompa się odzywa to zdejmij przewód paliwowy za pompą i zobacz czy po przekreceniu kluczyka leci paliwo. jeśli nie - odpowietrz pompę. jeśli tak - to szukaj dalej.
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Skoro nie ma w niej paliwa ( bo niby zapowietrzona ) to napewno jest spalona bo paliwo chłodzi pompę paliwa jesli pompowała same powietrze bez paliwa to dupa bladaNapisał r-sokol
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
wkońcu wyszło na to że wtrysk jest elektrycznie uszkodzony![]()
wtrysk jest elektrycznie uszkodzony - co to znaczy?
wtryskiwacz jest uszkodzony? komputer wtryskowy jest uszkodzony? czy instalacja wtryskowa jest uszkodzona?
napisz proszę precyzyjnie - niech inni czytają i się uczą. napewno komuś taka informacja może się przydać.
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl