No nie wiem, wszystko dobrze wygląda w tych okolicach, tym bardziej, że nowe szpilki i nakrętki są widoczne, chyba, że robota była źle zrobiona. Na pewno sprawdzę to jeszcze raz.
Printable View
No nie wiem, wszystko dobrze wygląda w tych okolicach, tym bardziej, że nowe szpilki i nakrętki są widoczne, chyba, że robota była źle zrobiona. Na pewno sprawdzę to jeszcze raz.
Jeśli byłby to kolektor to słychać byłoby stuk od samego początku odpalenia alfy.
Posiadam taki sam problem. Stuki słychać nie od razu tylko po jakimś czasie. Może to pompa wtryskowa. W każdym razie staram się nie dopuścić myśli że to może być panewka, bo też przeszła mi przez myśl. Jak ktoś ma problem z głowy niech da znać. Szerokości!
Jeśli byłby to kolektor to słychać byłoby stuk od samego początku odpalenia alfy.
Posiadam taki sam problem. Stuki słychać nie od razu tylko po jakimś czasie. Może to pompa wtryskowa. W każdym razie staram się nie dopuścić myśli że to może być panewka, bo też przeszła mi przez myśl. Jak ktoś ma problem z głowy niech da znać. Szerokości!
Też mam podobny dźwięk. Usłyszałem w tunelu. Od tego czasu nie otwieram okien w tunelach, parkingach, pod wiaduktami itp.
Nikt nie wie co to jest. Postanowiłem poczekać aż się rozsypie.
A nie diagnozował nikt pompy oleju ? Widzę że ten problem jest dość powszechny, ja się zastanawiałem czy po rozgrzaniu oleju to pompa własnie nie wydaje takiego dźwięku, lokalizacja jak najbardziej by się zgadzała. Jak olej jest zimny to jest bardziej gesty i nie wyczuwalny jest ten efekt. W starych 2.4 był to powszechny problem(wiadomo inna konstrukcja pompy), być może i nowych 2.4 pojawia się ten problem
Trzeba by wjechać na kanał i dokładnie obsłuchać silnik z góry i z dołu. Może masz rację.
Zajrzałem dzisiaj pod maskę w poszukiwaniu stuku i zaobserwowałem, że rolka zwrotna paska wieloklinowego ma lekkie bicie. Widać to również po pasku, który chodzi lekko na boki. Czy ta rolka powinna tak pływać, czy raczej powinna być sztywno spięta ze słupkiem?
Jeżeli stuka wam w okolicy rozrządu w 2.4 JTDM po lewej stronie silnika, zaraz po odpaleniu, a nawet potrafi odrobinę narastać po przejechaniu kilku kilometrów - to jednym z najczęstszych powodów jest koło pasowe wału korbowego (zasilanie klimatyzacji, wspomagania i alternatora), którego guma tłumiąca jest już lekko mówiąc do wyrzucenia. 2.4 zachęca do ostrzejszej jazdy, a to koło pasowe za takową nie przepada. Kolejnym powodem stukania w kategorii "najczęstszych" jest poduszka silnika (OCAP 1225929).
Przy szpilkach kolektora wydechowego pojawia się pisk, takie można powiedzieć wycie, albo gwizdanie, nie stukanie.
Pompę wspomagania można sprawdzić stetoskopem bądź zwykłą rurką PCV, wystarczy przyłożyć do pompy, bo akurat jest łatwy dostęp i ewentualnie poprosić kogoś, by pokręcił kierownicą. Jak ktoś ma komputer, to warto sprawdzić jakie jest ciśnienie ładowania pompy (powinno być ~85 barów).
No i cream de la cream, jeżeli stuka wam Z PRAWEJ strony silnika, to albo prawa poduszka, albo pompa podciśnienia (którą mi ostatnio szlag trafił...).
Albo dwumasa ;)
W moim przypadku stuk coraz bardziej sie nasila podczas łapania temperatury. Dodam że koło pasowe nie ma przejechane 15 tyś km.
A jaki jest wpływ temp. na dwumasę? I dlaczego bardziej stuka podczas łapania temp. ? I dlaczego bardziej słychać stronę od rozrządu?