-
...historii ciąg dalszy....
Dziś przyszła mi paczka z wymarzonym czujnikiem, więc od razu po rozpakowaniu paczki zastąpiłem stary, nowiutkim, podpiąłem kable wszystko jak nalezy, rozpiąłem akumlator, spiąłem ponownie, poskładałem wszystko , uruchamiam silnik .... Błąd się pojawił , no ale nie przejmowałem się , bo wiem że takie akcje trzeba połaczyć z skasowaniem błedów, dlatego zaraz po tym udałem sie do serwisu fiata , na examiner. Skasowano mi bład (uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania). Odjeżdrzam pełen nadziei ze to koniec mojego problemu. jedynka - gaz , dwójka gaz, trójka - gaz, czwórka gaz i ZONK "control motor system failure" znów;/ Wracam do serwisu, znów examiner i znów ten sam bøad - czujnik cißnienia doøadowania. I jakim cudem, skoro czujnik jest nowy i to byøa pierwotna przyczyna problemu ... HELP :( trace juæ nadzieje :( dodam æe egr wyczyßciøem - nie pomogøo , wiec juz typowo pokøadaøem nadzieje na czujniku
-
Twój problem nie leży w czujniku (który wykrywa przeładowanie bo taka jest jego funkcja) tylko w zapieczonych kierownicach zmiennej geometri turbiny
-
czy naprawa tej usterki jest na tyle skomplikowana ze musiałbym sie udawać z tym do fachowca? Byćmoze ktoś z forumowiczów dysponuje zdjeciami z przebiegu naprawy ??
-
Tu masz procedurę przykładową
http://mk4asv.ekoleg.pl/pliki/TDI/Dr..._procedure.pdf
Myślę że bez fachowca się nie obędzie...
-
Zasada działania jest taka, elektrozawór VGT /overboost/ przy niskich prędkościach obrotowych silnika (mało gazów spalinowych) podaje podciśnienie na sztangę turbiny, a ta z kolei wysuwa łopatki turbiny tak by miała większą prędkość wirnika przy małej ilości spalin. Przy zwiększonej wydajności spalin /przyspieszanie/ spalin jest coraz więcej, więc wirnik turbiny kręci się coraz szybciej /skutkiem tego jest wzrost ciśnienia doładowania/. W tym momencie elektrozawór VGT dostaje informację z ECU, że ma zamknąć dopływ podciśnienia do sztangi turbo. Sztanga powinna powrócić w miejsce spoczynku, czyli musi schować łopatki sterujące w turbo. Problemem jest zacinanie się tych łopatek w turbo przez syf zebrany po stronie gazów wydechowych. Postępuj zgodnie z procedurą którą przesłał Maciek-156, uczestniczyłem w czyszczeniu turbosprężarki w modelu AR147 /zapieczone kierownice zmienej geometrii/ nie jest to skomplikowany proces, ale trzeba zwrócić szczególna uwage przy jej składaniu, polecam również przeczyścić elekrtozawór VGT
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...on_manual.html
-
witam
mam taki problem z alfą romeo gt: 2miesiace temu zakupilem ją, przed zakupem na komputerze pokazywalo błąd przepływomierza, po dwóch tygodniach wyskoczyl mscf. wyjechalem nim zagranice i nie zdążyłem tego naprawic. po 3 tygodnyiach zgasła kontrolka mscf i do dzis nie wyskakuje ale ledwo moge ruszyć i pali przy tym 15 litrow , dopiero od 2800 obrotow bardzo przyspiesza. chcialbym sam naprawic co sie da bez fachowca, bo ceny sa duzo wieksze niz w Polsce. co to moze byc?
-
A przepływomierz już wymieniłeś? Odepnij go i się przejedź
-
nic nie robiłem z nią :/ czy przepływka w AR GT jest pod skrzynką z bezpiecznikami? jak sie do niej dostać? można skrzynke wyjąć?czy trzeba na kanał jechac?wystarczy ją tylko wyjąć żeby się przejechać czy trzeba coś wsadzić na jej miejsce?
-
Tylko wtyczkę odepnij na próbę nic nie wyjmuj. Przepływka to ta wtyczka nad filtrem powietrza.
-
odpiołem wtyczke i moc wróciła, rusza normalnie i nie ma roznicy przy przejsciu ponad 2800 obrotow. ale dalej spala z 16 litrow przy ruszaniu i smierdzą spaliny strasznie. to normalne?czyli trzeba wymienic lub przeczyscic przeplywke? jest ona czesciowo pod bezpiecznikami i akumulatorem, jak najlepiej ją wyjąć?mozna pierwsze wyjąc skrzynke z bezpiecznikami? moga wsadzic przeplywke od peugeota partnera?