moja praktycznie nie łyka nic,od wymiany do wymiany.Tak jak pisano wcześniej wchodzi ok.5,5l.
Ja leję 5W40,ostatnio Castrola EDGE :)
Printable View
ja leję 5w40 valvoline, każdy producent oleju ma tabele w których podają odpowiednie oleje do modelu auta. I tak możesz sobie wybrać 5w40 albo 10w40.
Ja leję Motula 10w40 kupuję go w bańkach 5l bo dokładnie tyle wchodzi ( instrukcja też tak podaje ) Jak wleję 5l odpalę chwilę pochodzi wyłączę poczekam z 10 min to mam dokładnie max na miarce. Co do zużycia oleju na na 10 tys km może ze setkę na pewni nie więcej a silnik am już ponad 200 tys km.
znajomy też ma 2.4 JTD i u niego wchodzi ok 5,5 l (dzisiaj go przy okazji spytałem) ; dlatego wobec rozbieżności poleciłem koledze 'Alfista' aby zalał najpierw 5l i ewentualnie dolał jak będzie mało na bagnecie ;
odnośnie instrukcji to centrala w B-B się nie popisała (chyba że włosi takiego babola strzelili) , bo w oryginalnej instrukcji która była dołączona do mojej alfy 156 1.9 16v Multijet 2004r jest napisane, że do tego silnika wchodzi 4.0 l oleju , natomiast ja muszę lać 4.5 żeby był prawidłowy poziom zalecany przez fabrykę , tj 3\4 ,
dodam że zawsze kupuję oryginalny filtr oleju w aso
U mnie wchodzi równo 5l- na miarce jest tak na 3/4, od wymiany przejechałem jakieś 5tys.km, nic jeszcze nie dolewałem- cały czas powyżej połowy:)
kupilem jednak mobil diesel 10w40 mam nadzieje ze bedzie dobry bo jakos nie mam zaufania do mobila..
problem natomiast pojawił sie z odkreceniem filtra oleju, jest na to jakis sensowny sposob?? bo narazie jakos perspektywa wizyty u mechaniorow mi sie nie podoba, prawie zawsze wszystko sam grzebalem przy silnikach..
Kup sobie klucz do filtra
To czemu kupiłeś ja nie masz zaufania ?? - ja też nie mam ale nie do mobila tylko dla tego że jest bardzo popularny i powszechnie podrabiany szczególnie ten w beczkach
Fakt z miejscem jest słabo, ja kupiłem klucz do filtra taki z trzema łapkami zakładany od tyłu filtra i już nie mam z tym problemu odkręca się i dokręca dobrze.
kupilem ten klucz na trzy bolce i wszystko sie odkrecilo.. troche mnie przerazilo umiejscowienie tego filtra zwlaszcza po przeczytaniu paru postow o demontazu wydechu itp..