Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: 2.4jtd kilka pytan jak zmienić olej i jaki zalać

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie 2.4jtd kilka pytan jak zmienić olej i jaki zalać

otoz po wielu benzynach mam obecnie pierwszego diesla i troche musze Was popytac co i jak dieslowcow.. po zakupie jak ogolnie wiadomo pierwsze co idzie na zmiane to olej i tu rodzi sie pare wątpliwosci

1 czy jak wkrece juz nowy filtr (zakladam ze z odkreceniem ani dojsciem nie ma zadnych problemow chyba ze macie jakies wskazowki) i zaleje swiezym olejem mozna juz normalnie zapalić silnik??
    w tsach zawsze odpinałem wtryski i na rozruszniku troche zakrecilem az zgasła kontrolka cisnienia oleju i wtedy auto zapalalem..

2 jaki olej zalać?? nie wiem co bylo wczesniej, samochod ma wg licznika 147tys km, na wiecej jakos karoseria ani wnetrze nie wyglada bo samochod pod tym wzgledem jest bardzo zadbany

3 to ile oleju tam wchodzi czyli ile kupic

4 czy dobrze mysle ze te silniki to stara kontrukcja jeszcze z połowy lat 90tych ktora otrzymała nowoczesniejsze zasilanie CR?? bo gdzies cos na ten temat czytalem..

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

1. tutaj podobnie , tyle że ze względu na turbosprężarkę , zaleca się po zmianie oleju kilka razy zakręcić rozrusznikiem , możesz tak samo odłączyć wtyczki od wtryskiwaczy

2. zależy jaką masz wersję , tzn JTD 10v gdzie fabryka zaleca półsyntetyk 10w40 (np Mobil Super S ) , czy nowszy Multijet 20v gdzie należy lać olej syntetyczny 5w40 (np selenia WR ) - na przebieg nie patrz , fabryka tak zaleca i tak ma być , o żadnym oleju mineralnym nie ma mowy

3. autodata podaje 5,5l wraz z filtrem

4 . nie taka stara , wprowadzona została wraz z modelami Fiat Barvo\Brava\Marea , jest to rozwinięcie 1910ccm + 1 cylinder , dodam tylko że obecnie JTD są najtrwalszymi dieslami na rynku
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

no to juz mi sie wszystko ladnie rozjaśniło

co do marki oleju to wg upodobań?? bo elfa bym chcial teraz zalać

silnik 10v 99rok

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

oczywiście olej wg upodobań , ale minimum musi spełniać następujące parametry SAE 10w40 , API CF , ACEA B3-96

BTW , słuchaj w niektórych przypadkach autodata podaje 5.0 l oleju do wymiany (?) , więc najpierw zalej 5 , zobacz na bagnecie i ewentualnie dolej

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

moja 2001r cf3 10v łyka na wymianę 5.5 litra oleju - zalewam valvoline maxlife diesel 10w40 - polecam super jakość i raczej nie trafisz na podróbki wymiana oleju co 10 tys km

mor
    Gość

Domyślnie

tak podepne sie pod temat jak mozna
    Bo tez jestem użytkownikiem diesla wcześniej miałem same benzyny i mam takie pytanie ile 2.4 10v mniej wiecej "traci" oleju na powiedzmy 5000km? Bo ja zrobiłem jakies 3-4 tys. i mi uciekło ok. 1 litr, moze troche mniej

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    AR 166 2,4 JTD

Domyślnie

Witam do AR166 2,4 JTD wchodzi na pewno 5,5 lit oleju przy wlaniu 5 lit stan oleju jest za niski jezeli chodzi o zuzycie oleju to w moim przypadku przez 10 tys kilometrow przebiegu nie ma zadnego zuzycia tego oleju.Widocznie masz cos nie tak z silnikiem.

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał mor Zobacz post
    tak podepne sie pod temat jak mozna
    Bo tez jestem użytkownikiem diesla wcześniej miałem same benzyny i mam takie pytanie ile 2.4 10v mniej wiecej "traci" oleju na powiedzmy 5000km? Bo ja zrobiłem jakies 3-4 tys. i mi uciekło ok. 1 litr, moze troche mniej
    to nie jest normalne dla jtd , turbosprężarka pewnie puściła na uszczelnieniach ;

zdejm wąż gumowy i sprawdź czy nie masz oleju w intercoolerze

mor
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    to nie jest normalne dla jtd , turbosprężarka pewnie puściła na uszczelnieniach ;

zdejm wąż gumowy i sprawdź czy nie masz oleju w intercoolerze
    czyli jtd wogole nie "zjadaja" oleju? myslalem ze wszystkie diesle oczywiscie w jakiejs chociaż małej ilości pobierają olej i tak się zachowują

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał mor Zobacz post
    czyli jtd wogole nie "zjadaja" oleju? myslalem ze wszystkie diesle oczywiscie w jakiejs chociaż małej ilości pobierają olej i tak się zachowują
    ale nie aż tyle , owszem np TDi lubią łykać olej ale w jtd są to raczej małe ilości i nie powinien tyle wypić , chyba że non stop jeździsz na 4000rpm