-
Jeździsz czasem ostro albo po torze?
Ale po kolei. Dla mnie Mikoda nie jest wyznacznikiem jakości. Jeżeli tarcza się pokrzywiła to panowie z Mikody powinni wiedzieć, że taką tarczę powinno na gwarancji się wymienić a nie toczyć. Zmniejszenie grubości pokrzywionej tarczy spowoduje tylko uwypuklenie się problemu. Zimmermanów z podstawowej serii nie używałem ale raczej mam złe doświadczenia z aftermarketowymi podstawowymi traczami. Brembo 32mm grubości z klockiem Brembo, wszystko w standardzie, pokrzywiłem na pierwszym okrążeniu (zestaw dotarty na dystansie ok 1500km). Niestety obecne tarcze są obrabiane z goownianej stali.
Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
-
AdamKarlino wyjaśniło się co to za awaria?
-
Sprawdziłem luzy półosi. Są znaczne w porównaniu z 2.4 mojego Taty. Zamówiłem obie półosie, w piątek dopiero mam wolne i będę się brał za wymianę. Dam znać od razu po testach, czy skutek jest.
Z półosi tylko GSP albo oryginał praktycznie. Mam nadzieję, że GSP trochę pojeździ.
- - - Updated - - -
W sumie jestem na etapie kompletowania gratów do swapu hamulców na 330mm, więc problemy wynikające z układu jarzmo-zacisk-klocek-tarcza odpadną. Jeśli na nowych półosiach i dużym Brembo drżenie i bicie nie ustaną, to serio już nie będę wiedział w co ręce włożyć. Po torze nie jeżdżę, ostro raczej też nie, chociaż chyba raczej późno zaczynam hamować.
-
Z mojej strony odradzam standardowe tarcze Brembo 330 mm i życzę powodzenia w znalezieniu przyczyny o ile to nie problem z samymi tarczami.
-
Przy stukach z przegubu wewnętrznego co trzeba wymienić? Wystarczy tripod czy cały kielich? Całej półosi chyba nie ma sensu
-
Niby wystarczy wymienić krzyżak, ale kielich często jest już wyjechany do granic możliwości.
U mnie po wymianie przegubów stuki ucichły. Dzięki za pomoc.
Zmniejszyło się również znacznie bicie podczas hamowania. Przemierzyłem tarczę i jest rzeczywiście krzywa, 18 setek bicia. Podejrzewam, że jej skrzywienie wyniknęło z luzów w przegubie. Bicie jest jednak teraz dużo słabiej wyczuwalne i brak stuków i puków.