-
To załóż corteco bo właśnie jest bardzo dużo problemów z erlingiem jeśli jest rysa na wale. Corteco bez problemu uszczelnia a erling cieknie z racji tego że erling ma cieńsza i słabsza sprężynę która słabo dociska. Ja do swojej wtedy zakładałem corteco i zero problemów
-
Kurcze...gdybym wiedział wcześniej przy remoncie silnika w ogóle roboty by nie było, a elring myślałem dobra firma więc zaufałem a tu taki bubel. Ale teraz tak czytam i rzeczywiście ludzie mają czasami problem z tymi uszczelniaczami. Mimo wszystko mam nadzieję że teraz naprawa będzie skuteczna i nie będzie już wycieków. Pojeżdżę trochę to napiszę czy się poci.
-
2 załącznik(i)
Rozebrałem silnik który miałem w piwnicy, 1.6 TS z oryginalnym przebiegiem 120tys km i również jest kryza na wale, dokładnie taka sama jak Twoja. Załącznik 274607Załącznik 274606
-
To ja się teraz zastanawiam czy ta rysa nie jest wykonana celowo na wale. Jak patrzę się po aukcjach to wszystkie TS'y mają takie wgłębienie (1.6,1.8,2.0), w JTDm też są ale nowego wału to nie mogę znaleźć żeby podpatrzeć.
Póki co mam już założony nowy uszczelniacz corteco delikatnie zdystansowany. Co prawda jeżdżę dopiero drugi dzień ale wycieku nie zauważyłem, ostatnio po remoncie wyciek widoczny był od samego początku.
-
Zrobiłem już prawie 3 k km, brak wycieków.
Dystans ok 2 mm + uszczelniacz corteco załatwia sprawę, chociaż podejrzewam że być może sama wymiana uszczelniacza na corteco będzie skuteczna.