-
Po krotce opowiem moja sytuacje.Zimny silnik przy dodawaniu gazu prycha w dolot na wyzsze obroty wchodzi bez problemu albo trzyma 2000 obr.Czujnik temp cieczy mial urwany przewod.Po naprawie obroty juz normalne ale faluje na wolnych.Z ECU wyczytalem blad regulacji sondy lambda.Pojechalem na analize spalin sonda dziala ale dostaje za duzo wachy i CO2 jest trzy razy wieksze.Po sprawdzeniu juz prawie wszystkiego procz wtryskow okazuje sie ze mam najlepszy samochod pod sloncem bo sie sam naprawia :D Obroty stoja rowno ale wyskoczyl kolejny blad.Sonda lambda uszkodzona.No nic trzeba znowu wpakowac swoje łapy z miernikiem i badac.
-
Jakie parametry powinien mieć czujnik temperatury?? Podejrzewam, że u mnie w nim tkwi problem. Na zimno szarpie powyżej 2000 i wraz ze wzrostem temperatury szarpanie maleje i w końcu znika całkowicie przy temperaturze roboczej.
Wczoraj przeczyściłem dolot i było OK, dziś wyciągałem filtr razem z przepływką i później znowu zaczął szarpać a nie chce mi się wierzyć że gdzieś łapie lewe powietrze bo wszystko jest dobrze poskładane.
-
moze czujnik od automatycznego sania ,nie dziala i komp wariuje
-
Mam troszkę podobny problem, z tym że u mnie trwa to może sekundę, dwie. Tuż po odpaleniu auto momencik się krztusi, a potem włącza się ssanie i problem znika. Niedawno była zmieniana lambda, wcześniej odpalał na dotyk bez żadnych dziwactw.
-
mam to samo co Ty Vinc, nie wiem co z tym zrobić
-
A gdzie ten czujnik się znajduje i jak go sprawdzić??
-
Ok, dziś przypatrzyłem się dokładniej i zaraz po odpaleniu jest w miarę OK, dosyć trudno jest jej się wkręcić na obroty ale to nieistotne bo chyba każdy tak ma a poza tym nie ciśnie się zimnego silnika. Po przejechaniu się kilkaset metrów jak złapie choć trochę temperatury zaczyna szarpać i dalej szarpanie się zmniejsza i ustępuje tak na oko powyżej 75-80*C. Obstawiam któryś czujnik, jednak nie znam jeszcze na tyle Alfki żeby wiedzieć który i gdzie jest :)
-
Cytat:
Napisał
grzybek_bgi
Obstawiam któryś czujnik
położenia wału? Ale wtedy by chyba gasła...
-
Na pewno, miałem raczej na myśli czujnik temperatury płynu bo na 100% szarpanie jest uzależnione od temperatury. Nie wiem jaki opór ma mieć ta czujka na zimno bo bym sprawdził czy się zgadza. Ktoś też wspomniał o automatycznym ssaniu, ale ono chyba nie działa aż do nagrzania tylko chwilę po odpaleniu więc to raczej nie to.
-
Sprawdż świece czy są dobrze dobrane do tego silnika