Bypass niedawno u Ciebie kupiłem i zamontowałem, więc tu problemu nie ma ;).
Printable View
ok a błędy w AFLS pokasowałeś? światła na manualnym włączone czy auto (nie pamietam czy auto działa, procedurę tylko kilka razy w życiu robiłem w autach gdzie retrofitowałem autopoziomowanie, no i u siebie. Używałem MES Multiplexed na laptopie.
Jakie odczyty napięć z czujnik przód i jakie tył?
Tak, skasowałem wszystkie błędy, światła włączone manualnie. Załączam zdjęcie odczytów z MES:
Załącznik 289792
kiepski tylny czujnik lub okablowanie. podlacz go do przodu, sprawdz napiecie. musi byc ~2.5V
Moze cos zle założone? Czujnik ma dawac ok 2.5V oczywiscie jest jakis zakres tolerancji, w 159 bylo bodajze +/-1V dla pozycji kalibracyjnej
Dzięki Panowie za podpowiedzi. Kupiłem czujnik firmy AL, niby miał być jak oryginał, ale najwidoczniej nie jest. Na dniach ogarnę część OEM i mam nadzieję, że tu leży przyczyna, a nie w uszkodzonej wiązce.
Al spoko to ori. numer dobry? Uzywka czy nowy? Dobrze zamontowales?Odkrec i poruszaj jak zmieniaja sie odczyty?
Nowy, niby wszystkie oznaczenia takie same. Ale być może ten też jest uszkodzony, niezależnie od pozycji ramienia napięcia pozostają bez zmian. Ten będę reklamował, a kupię kolejny.
Moze nie jest uszkodzony tylko masz cos uszkodzobe w wiazce/wtyczce itp. te czujniki daja od 0.5V do 4.5V w zaleznosci od kąta dwa razy osiagajac minima i 2 razy maxima na pełny obrot. Mozna go sprawdzić, odepnij ramie i pokrec, w ramach 90stopni masz pelne przejscie miec w ktoras strone. Mozesz tez na stole go sprawdzić masa, +5V na dwa z pinow i mierzyc na jeszcze innym. Z glowy nie pamietam pinoutu chyba 1, 5 i 4 odpowiednio, ale musialbym sprawdzic na schemacie.
Heh, na takie zabawy brak mi niestety sprzętu. Jedyne co sprawdziłem to kręciłem ramieniem czujnika i odczyt był sztywny w granicach 4,5V.
Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi, dla potomności napiszę, że po podłączeniu kolejnego czujnika, tym razem już w pudełku OEM (chociaż wygląda identycznie jak zamiennik bez logo producenta) wszystko zadziałało jak należy, również kalibracja przeszła pomyślnie. Więc albo zamiennik był uszkodzony, albo nie pasował do końca do Giulii.