-
Tomek, nie wiem niestety, co to u Ciebie jest ale u mnie, jak to czasem z Alfami bywa, problem sam sie rozwiazal. Wczoraj zamienilem sie z ojcem na samochody, wsiadam i wszystko ok. luz zmniejszyl sie do bardzo niewielkiego i sprzegla dziala idealnie.
Moze jednak po wymiane sprzegla i kola dwumasowego cos tam musialo sie "ulozyc"
-
Jeśli problem sam się rozwiązał to raczej jednak przyczyną było zapowietrzenie układu wysprzęglika. W mechanizmie sprzęgła nie ma nic co musiałoby się "ułożyć".
-
Wczoraj zrobiłem ponad 100 km, w połowie drogi wbijając jakikolwiek bieg słychać było nieprzyjemny zgrzyt. Jak dojeżdżałem do domu poczułem luz na sprzęgle, opór zaczynał sie przy samej podłodze. Jutro oddam do mechanika zobaczymy co powie. Może to być jak pisaliście niewielka rzecz, a fachowcy najlepiej wymieniliby całe sprzęgło za co trzeba trochę zapłacić. Czy można w jakiś sposób upewnić sie że do wymiany nie jest kompletne sprzęgło ??
-
rojmen, i jak opinia mechanika?
jawymienialem sprzeglo w zestawie z dociskiem, bo do JTD same tarcze nie wystepuja w sprzedazy. Dopiero po rozebraniu okazalo sie, ze do wymiany jest tez kolo dwumasowe. Nie bylo jeszcze tragiczne ale wolalem wymienic od razu, niz potem znowu ponosic koszt robocizny.
W zeszlym tygodniu bylem Alfa w Austrii i na nowych czesciach po gorskich drogach smigala, jak szalona :-D Wczesniej zawsze byly lekkie szarpniecia przy szybkiej zmianie biegow a teraz pelna plynnosc i czysta przyjemnosc z jazdy :-D
-
Witam
Mnie dziś spotkała taka sytuacja z pedałem sprzęgła : Wciskając go aby wrzucić na luz i odpalić samochód aby sie nagrzał sprzęgło nei odbiło mi :( Przez jakieś 20min wojowałem z tym ponieważ dociskając je do końca nei mogłem wrzucić biegu ;/ Po 20min ssprzegło nadal nei odskoczyło ale mogłem wrzucić bieg ?? Czy ktoś wie czym to może być spowodowane ??
-
Uszkodzona pompa sprzęgła, brak sprężynki dwustronnego działania + dawno nie wymieniany płyn hamulcowy
-
Witam.
odgrzeje temat, mianowicie czy w 147 1.9 jtd tez jest ta sprezyna pod pedalem sprzegla, jesli tak to czy ktos moglby zrobic zdjecie tego ? czy w pompce sa jakies uszczelki ktore mozna samemu wymienic ?
-
1 załącznik(i)
Witam. Która tulejka wyciera się i powoduje luz na pedale sprzęgł ?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=152421&stc=1
-
Niestety tutaj chodzi zazwyczaj o tulejkę, która jest w siłowniku (SGR.18103 na rysunku) i ona jest teoretycznie niewymienialna. Najlepiej założyć zamiast niej simering i wtedy jest spokój na jakiś czas.
-