Wg mojego rozeznania 4 śrubowe były do stycznia 1993. A od lutego 1993 już 3 śrubowe.
Czyli serie oznaczane jako Maquillage '92 (czyli po liftingu) mogą być wyposażone zarówno w jedno jak i drugie rozwiązanie.
Printable View
Odnawiam jeszcze temat bo jestem przy zakupie nowych sprężyn i wygrzebałem, że są 2 wersje na przód: cylindryczne i stożkowe (z podwiniętym ostatnim zwojem) które wg katalogu pasują do serii 907 roczniki 90-94. Więc czy do kolumny na 3 śruby będą rzeczywiście pasowały obydwa typy sprężyn?
I jeszcze jedna kwestia, wypatrzyłem sobie komplet amortyzatorów Koni Sport, które wg katalogu Koni pasują do serii 90-94 z jedną uwagą, że są to wkłady do oryginalnej kolumny BOGE, które po prostu wymieniamy. I tutaj pytanie czy amorek na 3 śruby jest rzeczywiście rozbieralny w ten sposób?
Mam niezły ból głowy z zakupem dobrego, sportowego zawieszenia do tego modelu.
Sprężyny nie są zamienne,cylindryczne są do amorków na 4 śruby natomiast stożki do wersji 3 śrubowej.Ja na pewien okres poradziłem sobie w inny sposób:miałem sprawne kolumny czterośrubowe a chciałem oddać trójki do regeneracji więc kielichy odwróciłem
i przyspawałem do wkładu(wysokość na spężynę pozostała prawie
niezmieniona).Pozostała kwestia mocowania do poduchy-wkłady mają trzpień 12mm a otwór w poduszce na 3śruby to14mm-ale wystarczy odpowiednia tulejka i tak przejeździłem około pół roku aż do wymiany na oryginały po regeneracji.
Co do amorków koni to robiłem to u brata w imolce (mocowanie na 3 śruby) nie jest to skomplikowana sprawa w zestawie masz wszystkie części potrzebne do przeprowadzenia operacji. Wystarczy rozebrać kolumnę odciąć górne mocowanie starego amorka wyciągnąć wkład następnie trzeba nawiercić otwór na śrubę od dołu amortyzatora, nabić nowy wkład przykręcić śrubą od dołu i nabić kapturek ochronny od góry..
Dzięki za pomoc, całe szczęście okazuje się, że nie taki diabeł straszny z tym amortyzatorami. Nic tylko zamawiać.