no to zobaczymy, zamówiłem termostat....po wymianie napiszę czy to dało zemierzony efekt.
Printable View
no to zobaczymy, zamówiłem termostat....po wymianie napiszę czy to dało zemierzony efekt.
blackalfa: ogólnie masz rację :) jednakże wszystko z bellą było OK, dopóki nie trafiły nam się mrozy...
ilość usterek (jak sam napisałeś, przynajmniej częściowo nie związanych ze sobą) ujawnionych podczas mrozu daje do myślenia ;)
Na pierwszy ogień idzie termostat, bo jednak, logicznie rozumując, silnik nie powinien się wychłodzić 'do zera' jeżeli termostat byłby sprawny i nie otworzył chłodnicy...
pozdrawiam,
~tomaz
Witam wszystkich!Ja też miałem podobnie jeśli chodzi o dogrzewanie silnika zimą.Po prostu wymieniłem termostat na nowy i teraz mogę się cieszyć mniejszym spalaniem i prawidłowym ogrzewaniwem w środku.Pozdrawiam. Gaspar
I co matber1 polepszyło się coś po wymianie termostatu? U mnie też w aucie zimno jak na dworze, auto wychładza się przy prędkości powyżej 90km/h. Na dzień dzisiejszy pomogło przysłonięcie chłodnicy jednak wiem że to problemu nie wyeliminuje. Widzę że mamy podobne problemy ponieważ mnie też czujnik temperatury zewnętrznej zaczął zawyżać temp ;)
Źle przeczytałem czujnik temp zewnętrznej nawalał u Tomaz'a ;) Mój błąd heheh
Witam!!!
mam pytanie do tomaza... i jak rozwiazales swoj problem? mam identyczne objawy w mojej alfie.. czy wymiana termostatu przyniosal oczekiwane efekty? jaki termostat zainstalowales? do mojej odpopwiedni jest Vernet... czy kotos moze powiedziec cos o tych termostatach? moze jakies sugestie?
to i ja sie podepne.
wczesniej silnik sie nie nagrzewal. max 70st. wymienilem termostat na Verneta, silnik w trasie rowniez ma lekko ponad 70st (ale wg wskaznika kabinowego). zauwazyle jednak ze jezeli nagrzeje sie do 90st wg wskaznika to w pewnym momencie temperatura blyskawicznie spada do ponad 70st. jest to spadek w czasie okolo 3-4 sekund. raczej niemozliwe zeby wentylator wychodzil silnik w tak krotkim czasie (w dodatku nawet nie slychac zeby sie zalanczal) i to tez raczej niemozliwe zeby po otwarciu termostatu temp spadla tak gwaltownie.
zaznaczam ze wszystkie odczyty temperatury oparte sa na wskazniku kabinowym.
dodam ze chodzi o 156 1,8ts b+g
Juz tyle razy bylo to tlumaczone. Gdzie na wskazniku kabinowym jest napisane 70st - nigdzie. Kreska przed 90st to jest okolo 85st i jesli wskazowka faluje w okolicach tej kreski i 90 to jest jak najbardziej ok.
http://img51.imageshack.us/img51/4894/artemp.jpg
to teraz wez wskaznik na logike... miedzy 50 a 90 jest 40 roznicy :2= 20 czyli 70*C wiec nie 85 jak ty mowisz, miedzy 90 a 130 jest po 40 czyli :2=20= 110*C a teoretycznie wg Ciebie tez bedzie 125? wg mnie sie mylisz a fabryka nie robila by z ludzi belzebubow tworzac jakies nielogiczne oznakowania na wskaznikach
To ile jest na tej kresce? 70 bo to polowa drogi od 50 do 90, tak ?
To podepnij komputer i sprawdz...