Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: temperatura silnika, tracenie ciepła

Użytkownik Alfa i Omega Avatar matber1
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Porsche Cayman 987.2

Domyślnie temperatura silnika, tracenie ciepła

Witam kolegów, mam problem, silnik traci temperature, podczas ostatnich mocnych mrozów niebyło mozliwosci zeby w trasie osiągną optymalną temperaturę, wystarczy chwilę jechac poniżej 50kh/h a temperatura wraca do poziomu 90stopni, co może byc nie tak, niemam założonej osłony dolnej silnika, czy ma to tak duzy wpływ na wychładzanie?? Prosze o pomoc, pozdro.

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Ja bym stawiał na termostat, poszukaj na forum bo objawy podobne.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Zenith
    Gość

Domyślnie

ja bym nie panikował, przy temperaturze -20 stopni to może się zdarzyć. Jeżeli teraz gdy nie ma mrozów jest ok to daj na luz

Użytkownik Alfa i Omega Avatar matber1
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Porsche Cayman 987.2

Domyślnie

ok dzięki panowie. pozdro

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Zmniejsz troche ogrzewanie jak będzie taki mruz to tak bardzo temperatura silnika nie spadnie.

zdziba
    Gość

Domyślnie

przy tak niskiej temperaturze to normalne ze temp kiepska. Ja zasłaniam estetycznie dopasowanym kartonem , wloty powietrza , te na dole, i temperatura utrzymuje się w normie. Dawniej były specjalne żaluzje osłaniające chlodnice i nie bylo problemów. zasłon wloty i bedzie git. pzdr.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

termostat to takie ustrojstwo ktore reguluje przepływ cieczy ... jeśli jest zbyt chłodna to się zamyka i trzyma płyn w bloku do nagrzania i otwiera się po uzyskaniu właściwej temperatury ...

z tego co piszesz termostat już dogorywa ... nie ma płynności pracy ... otwiera się zbyt wcześnie lub co gorsze jest stale niedomknięty a latem pojawi się przegrzewanie

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Witam,

To ja się podepnę pod temat... Przy -15 st. C u mnie efekt był ten sam - na trasie temp. silnika nagle szła w dół. Sprawdziłem organoleptycznie - silnik zimny.
    Co zauważyłem? W pewnym momencie włączył się wentylator (przy -15, niedługo po starcie!!) i to wychłodziło silnik do zera. Przy okazji zapaliła się tzw. marchewa (kontrolka wtrysku). Oczywiście w mieście wszytko OK.
    Problem zniknął wraz z mrozem... podejrzewam czujnik wentylatora (pierwszego biegu) - być może "głupieje" przy mrozie i wyższych prędkościach (wiatr), bo w mieście było OK. Kontrolka przestała się palić po ponownym uruchomieniu silnika i zagrzaniu go.
    Żeby było śmieszniej, równolegle z tym popsuł się wskaźnik temp. zewnetrznej - klima pokazuje teraz zawsze za wysoką temp. na zewnątrz (w granicach 2-10st).
    Coś mi się wydaje, że włoskie maszyny nie lubią zimy

Jeśli źle kombinuje z tym czujnikiem wentylatora to sprostuj mnie blackalfa pliz - tyle wywnioskowałem szperając na forum...

pozdrawiam,
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

czytając dywagacje niektórych forumowiczów, dochodzę do wniosku, że ( już nie raz to piałem ) na wszystko znajdzie się jakieś wytłumaczenie w rozumieniu coniektórych :-) grzeje się latem - bo za gorąco i w korkach stoi, niedogrzana zimą - bo mróz przestraszliwy -15, ściąga bo koleina, stuka bo to polskie drogi, nierówno pracuje bo to paliwo kiepskie, skrzypi bo to tak ma i nic z tym nie zrobisz ... etc itd mógłbym tak długo ...

jesli chodzi o temperatury to jak już wczesniej pisałem sprawny samochód ma taką samą temperaturę przy + 40C' i przy minus -30C' w tak ekstremalnych warunkach temperatura nigdy nie przekroczy 95C' i nie spadnie poniżej 90C' generalnie samochód ma podołać na gorącym południu włoch i w ciężkich warunkach północy włoskich Alp

i nie należy doszukiwać się prawidłowości w niewłaściwej pracy poszczególnych podzespołów.

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    W pewnym momencie włączył się wentylator (przy -15, niedługo po starcie!!) i to wychłodziło silnik do zera. Przy okazji zapaliła się tzw. marchewa (kontrolka wtrysku)
    jedno nie ma nic wspólnego z drugim ... inaczej tzw marchewka zalapałaby się kazdemu w chlodnie dni tuz po rozruchu przy mrozie. Poprostu zbieg okoliczności i żeby to zdjagnozować trzeba się podpiąć pod kompa i zczytać błędy co się pojawiło czy coś się zapisało ...

Problem zniknął wraz z mrozem... podejrzewam czujnik wentylatora (pierwszego biegu)
    jeśli tak jak mówisz włączyl się przy zimnym silniku i chciał chłodzić zimne to nie pracuje poprawnie ... prawdopodobnie czujnik żyje po swojemu ale nie tak jak powinien

Żeby było śmieszniej, równolegle z tym popsuł się wskaźnik temp. zewnetrznej - klima pokazuje teraz zawsze za wysoką temp. na zewnątrz (w granicach 2-10st).
    czujnik temperatury do wymiany ... inaczej klima nie będzie dzialać własciwie

Coś mi się wydaje, że włoskie maszyny nie lubią zimy
    uwierz mi lubią :-)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ENZO
    Mieszka w
    Podkarpacie
    Auto
    Leon 1.8T

Domyślnie

Termostat do wymiany !!!