Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Dziwne wskazania obrotomierza i problem z elektryką

Rentgen
    Gość

Domyślnie Dziwne wskazania obrotomierza i problem z elektryką

Witam...
    Jakieś dwa tygodnie temu padł mi po nocy akumulator... oczywiście naładowałem, pojeździłem cały dzień i.... następnej nocy też padł ...więc naładowałem
    Następnego dnia pojechałem do elektryka i po pomiarach padło stwierdzenie, że "coś mi kradnie prąd na lewo" więc auto zostało na noc w warsztacie w celu sprawdzenia co jest przyczyną... Okazało się, że przyczyną jest przekaźnik A131, który nie odcinał prądu po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.... a przy okazji akumulator do wymiany bo nie trzyma napięcia Przekaźnik został wyjęty z Belli... Po wyjęciu nie chodził mi alarm, oświetlenie w bagażniku i świeciła się kontrolka na desce od otwartego bagażnika (mimo, że jest zamknięty) więc elektryk zrobił jakiś "mostek" w miejscu gdzie on był, i teraz świeci się tylko lampka od bagażnika... Akumulator kupiłem dzisiaj, przekaźnik jest już w drodze (z innej Alfy) Po całym zabiegu obrotomierz zwariował Gdy nie ma kluczyka w stacyjce wskazówka jest na 500 obr., po odpaleniu silnika jest na 1500 obr. (wcześniej było 1000)...Silnik pracuje normalnie tylko obroty są zawyżone tzn wskazania
    Problem pojawił się nagle i trwa od jakichś 2 tygodni
    Co robić?? Jakieś propozycje ??

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Może przy całym tym zamieszaniu został uszkodzony impulsator na skrzyni biegów (jest on odpowiedzialny za naliczanie km i obroty).
    Powiedz czy z prędkościomierzem wszystko ok, bo jest on powiązany z obrotomierzem.

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Prędkościomierz na oko jest sprawny - pokazuje prędkość. Nie wiem tylko czy realną czy przekłamuje bo jazda przy aktualnych warunkach drogowych w mieście to max 60km/h ...Dodam, że po podpięciu do kompa wyrzuciło tylko standardowy błąd lambady Jak zdjagnozować czy to ten impulsator ??

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Kur..a dzisiaj znów padł aku!!!! (nowy) Pojeździłem na nim chyba 3 dni .... Co to może być ?? Gdzie szukać "złodzieja prądu" ?? Czy ktoś może podać jaki jest prawidłowy pobór prądu przy wyjętym kluczyku ze stacyjki ??

Pozdrawiam

zipck
    Gość

Angry

witam , mam ten sam problem w alfie 156 , moze ktos podac przyczyne i jakiekos magika od wloszczyzny na terenie lub obrebir Kielc, z gory dzieki