Jest dokładnie na odwrót. To w JTD w stosunku do TSa ciężko jest osiągnąć te 90C, bo fabryczny termostat do JTD otwiera się przy 78-82C. TS zazwyczaj bez problemu utrzymuje 90C - jeśli nie to winny jest niedomykający się termostat
Printable View
no kolego to mnie zszokowalo teraz. bo w domu przeslizgnelo sie juz okolo 35 aut w tym pol na pol diezle pol na pol silniki benzynowe i kazdy diezel zawsze ale to zawsze jesli mial zdrowy motor i wszystko bylo ok trzymal 90 stopni rowniez moja 166 2.4jtd ktora miala termo oryginalne zreszta nawet gdzies w instrukcji to pisalo natomiast benzyniaki maja duzo nizsza prace silnika niz diezel lecz szybciej o wiele szybciej sie nagrzewaja
o to cytat znaleziony w informacjach na google 7. Temperatura pracy diesla zawsze powinna oscylowac w okolicach 90st.C, nie
zależnie czy zima czy lato. Tuż po osiągnięciu 90st.C na wskaźniku temp.
wody, należy oczekać jeszcze chwilę poprzez w miarę spokojna jazdę ż olej
osiągnie właściwą temp. pracę .
A ja ma 2.0 TS termo Varenta i w lato oscyluje 90-70, 90-70 później wmiarę stabilizuje się i temp. waha się 90-80 a teraz przy dojeździe do pracy 6 km i ostatnich przymrozkach temp. dochodzi do 50- 60 stopni. Na obwodnicy z Gdyni do Gdańska temp. przy temp. -18 temp niestety osiągała poziom około 55 stopni
Nie wiem skąd takie kategoryczne stwierdzenia o temperaturze pracy diesla skoro w jtd konstruktorzy założyli bardzo niskie temperatury otwarcia termostatu:
Fabrycznie montowane w AR156 termostaty miały następujące charakterystyki
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2009/05/13.jpg
i utrzymywały temperaturę pracy silnika JTD rzędu 83-86C. W porównaniu z TDI VW to bardzo mało bo tam termostat otwiera się prawie przy 100C
u mnie w bravo 1.9 jtd 105 trzyma zawsze 90 st., czy cieplo czy zimno, natomiast w alfie mam maksymalnie 60-65 stopni wedlug zegara, jakbym nie jechal ;/ czyli niby nie dobrze, ale spalanie okej, dmucha cieplem dobrze a na kompie pokazuje temp 87 st.
i tym samy ten oto kolega udowodnił wam i utwierdził jeszcze bardziej ze mam racje. natomiast wyszło teraz z worka że piszecie o temperaturach jakie pokazują wam zegary. a wiadomo w alfie o prawidłowości wskazywania zegarów możemy zapomnieć. temperatura pracy każdego diezla czy to td czy d czy tdi czy jtd ma wynosić w granicach 90 stopni.
to i ja dorzucę ciekawostkę , w Stilo JTD zarówno 115CV jak i 140CV , temp także utrzymuje się w granicach 90stC