Blackalfa czy to oznacza , że dolnymi wahaczami mogę korygowac kąt? , tzn jak krótsze to koła tak \---/ a jak dłuższe to tak : /---\, oczywiscie od stanu tak |---|
Printable View
Blackalfa czy to oznacza , że dolnymi wahaczami mogę korygowac kąt? , tzn jak krótsze to koła tak \---/ a jak dłuższe to tak : /---\, oczywiscie od stanu tak |---|
Kolego blackalfa166 wcale mnie nie zmartwiłeś, miałem też podejrzenia że mam mam już klepnięte sprężyny, dzięki za wyjaśnienie. Ale dziwne jest że jak wpisuje w eper swój numer VIN to w częściach zawieszenia mam podświetlone sprężyny właśnie z pakietu TI (głównie tym się kierowałem pisząc poprzedni post)
dokładnie tak ...
kąt można regulować wzasadzie wszystkimi elementami ... zmieniając konstrukcję zwrotnicy też można :-) ale zawsze robi się to dolnymi wahaczami ... w sporcie te elementy są regulowane ... sworzeń wahacza przy mocowaniu do zwrotnicy ma taką samą konstrukcję jak końcówka drążka skrętnego ... i sobie możesz korygowac ustawienia jak chcesz ...
jesli zmieniasz bardzo kąt to musisz też w przypadku zawieszenia wielowahaczoewgo regulowac też górę ...
widać to dokładnie na animacjach jakie zapodałem ... jak auto opada koła się rozjeżdżają /----\ a jak się podnosi to koła się ustawiają |----| a skrajnie nawet \----/ tak to jest ... dlatego magicy inżynierowie starają się wymysleć takie rozwiązanie konstrukcyjne całego tego zespołu a glównie zwrotnicy żeby koło zawsze dolegalo do podłoża krokiem w przód jest wspomniane REVOKNUKLE ale i tak daleko temu rozwiązaniu do doskonałości ...
zdjęcie które dodałełm jest przykładem regulowanego wahacza
wszystko czasami się myli ... a sporo błędów wystepuje w EPerach kopiowanych lub starszych wersjach ... poprostu nie sa uaktualniane poprawkami ... czasami na oryginałach serwisowych coś zamawiam a potrafi przyjść coś zupełnie innego a sa to epery on line serwisowe fiatowskie a co dopiero takie starsze gdzies skopiowane
Kiedyś poczytałem i mcpherson to zdaje się jeden wahacz na dole, wracając do tematu to chodzi Ci chyba jednak o kąt pochylenia sworznia a nie wyprzedzenia. Dla ciekawskich coś na temat: http://www.zssplus.pl/www_publikacje/publikacje07.htm
A w zasadzie nie ma o co się spierać. Nie od dziś wiadomo że zamienniki z niewielkimi wyjątkami co nieco się różnią od org. pozdrawiam
no coment :-)
:-)
owszem ... ale następnym razem jak chcesz zabrac głos w sprawie to przemyśl czy faktycznie masz racje a nie od razu z marszu rzucasz że ktoś nie ma racji bez konkretnej argumentacji ... mam nadzieję że animacje które znalazłem uzmysłowiły ci jak działa zawieszenie i jakie sa niestety jego wady
blackalfa166 miSZCZu. Skąd Ty te dane o kątach bierzesz?
Mam problem - wymienili mi parę gratów i coś mi się wydaje, że kąty wyprzedzenia sworznia zwrotnicy nie są takie jak powinny być.
Tu jest temat (rzuć okiem w wolnej chwili):
http://www.forum.alfaholicy.org/show...206#post312206
Pozdrawiam
Ok BlackAlfa co mi zatem radzisz , jestem po wstępnej rozmowie z dostwcą kompletu wahaczy , które mi sprzedali i zobacz co mi odpisali:
Oto moje zapytanie :
Treść wiadomości:
Szanowni Państwo , zakupiłem u Was 27 marca 2009 r. zestaw wahaczy przednich i łączników do Alfa Romeo 166 (ja mam model 2,4 jtd.) Wypisujecie n aformu , że wasze wahacze pasują do każdego modelu Alfa Romeo 166 . Zatem moje pytanie jest takie jakim cudem po wymianie tych wahaczy u mnie koła stoją tak: /---\
Regulacji katów w Alfa Romeo 166 nie ma !. Obecnie drze mi opony na potęgę. Proszę mi odpowiedzieć co zamierzacie z tym faktem zrobić. Ponieważ wprowadzacie ludzi w błąd nie informując ich , że są to zamienniki o wymiarach uśrednionych i po zastosowaniu do konkretnego modelu wystąpi taki problem jak u mnie . Proszę odpowiedzieć co proponujecie w tej sytuacji , bo jestem skłonny reklamować te wahacze. Czy jesteście do końca pewni , że nie oszukaliście mnie ?
A oto ich :
Tak nie oszukujemy
a jakość wahaczy pozostawiamy bez komentarza
załączam formularz reklamacyjny ...
za dwa tygodnie można sie spodziewać zwrotu gotówki na konto
którego nr ma być w paczce
Do reklamacji proponuje dołożyć opis diagnosty
bo ciężko będzie zrozumieć dostawcy tych wahaczy że sprzedaje wahacz który nie trzyma wymiaru.
Proponuje już nie kupować tych wahaczy ani podobnych i pomyśleć nad np. DELPHI
lub TEKNOROT za 385zł szt np u nas .
taże Pasują do każdego modelu te koła nie są spowodowane złym dobraniem wahacza najwyżej jego jakością.
Co byś mi poradził ?
STANLEY :)
wiesz co ... może nie powinienem tego mówić ale kiedyś tak się wściekłem że myslałem że jednemu gościowi wlożę tuleję wahacza w du..ę ... na szczęćie sprawa nie dotyczyła mojej miłości alfy :-) tylko inny samochodzik
dostałem w zasadzie podobną odpowiedź ... onie wiedzą że jakośc tego jest do dupy i polecają coś innego ale gdyby tak robili to by nigdy nie sprzedali tego co mają :)
nie wiem co ci poradzić ja w łodzi mam zaufanego kolegę który jeździ taką samą alfą pracuje na co dzien w ASO zna ten samochód jak własną kieszeń i do tego jeszcze czasami ma możliwośc załatwienia oryginałów z super cenach jak dla pracowników koncernu ...
on też wiele mi wiedzy przekazuje i nauczył też że akurat na zamiennikach w 166 nie ma co oszczędzać bo ten samochód jest tak mało popularny że tych części nie sprzedaje się na worki czy tony jak np już części do 156 ... zatem producent żeby zarobić robi dwa rodzaje produktów ... super taniośc okupioną mizerną jakością żeby zarobić i żeby zrobić auto jak to się niestety w polsce przyjeło na sprzedaz albo drugi rodzaj Jakość ale niestety za tym idą koszta ...
przypomnij mi się na priva będe się widział z tym kolegą z ASO to go zapytam co warto kupić ...