3km prostej jazdy do 2000 obr., na dworze -5 chyba było, ogrzewanie włączone na +19* (bo zapomniałem wyłączyć) a na wskaźniku wskazówka już na 50*
Printable View
A no chyba że tak,ja nie jeżdze raczej z małymi obrotami znaczy zawsze powyżej tych 2000 do 3500 i nierzadko przeciągne do 4000 (oczywiście mowa o jeździe po wczesniejszym rozgrzaniu) wiec temp.trzyma mi sie cały czas (wskaźnikowo) na 90 C
A tak jak napisał załozyciel tematu Jemu też pokazywało cały czas to samo wiec jeżeli teraz są duże wahania to wnioskuje,że można zerknąć w termostat czy czujnik
Witam.
Odświeżając temat termostatu.
U mnie od jakiegoś czasu wskazówka pokazuje 70 stopni, sprawdziłem ECU jest 81-83 stopni. Rozumiem, że to nadal (temp. otwarcia powinna być 88 stopni) za mało i należałoby wymienić termostat? Jak pamiętam wcześniej wskazówka podchodziła prawie pod 90 stopni.
Pozdrawiam,
Kamil
A skąd masz takie błędne informacje o temp. otwarcia? - tu sobie poczytaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...n_spark_v.html
Bo taki jest model termostatu?
Alfa Romeo 156 (932) (1997.09 - 2005.09) 1.9 JTD (932B2) 105KM
Informacje:
- Do roku prod.: 2000-09
- od nr. silnika: 1415542
Dodatkowe informacje:
- Temperatura otwarcia [°c]: 88
Rozumiem, że Tobie chodzi o informacje, które zawarłeś w jednym z tematów:
Silniki JTD
I bieg 92C
II bieg 94C
Termostat
temperatura otwarcia 78-82C
temperatura pełnego otwarcia: 88-92C
Czyli mam rozumieć, że termostat mam sprawny skoro ECU pokazuje 81-83 stopnie, bo wtedy też termostat otwiera obieg?
Czy problem będzie z pełnym otwarciem? Musiałbym zrobić chyba dłuższą trasę aby sprawdzić czy dojdzie przynajmniej do 88 stopni, bo patrząc na wskazówkę, to nie wiele się zmienia.
Zrób sobie test ja od zimy miałem tak samo 17km do pracy i temperatura ledwo na wskaźniku 70stopni podłączałem pod kompa ale komp dużo ci nie powie. Zagrzej silnik powoli i sprawdzaj wąż z wyjścia termostatu do chłodnicy. W moim przypadku okazało się, że termostat cąły zcas otwarty miałem i dla tego nie mogłem zagrzać silnika do 90 stopni - wąż by ł już ciepły przy temperaturze 40 stopni więc silnik był ciągle niedogrzany i jedynie w korkach się zagrzewał do 90 stopni