zapewne lambda.... ale, przy okazji, po co do boxera tankujesz Pb98? ten silnik wymaga Pb95 i na tym paliwie jezdzi bez zarzutu. Nawet w instrukcji wskazane jest takie paliwo. Chyba....przepłacasz:)
Printable View
zapewne lambda.... ale, przy okazji, po co do boxera tankujesz Pb98? ten silnik wymaga Pb95 i na tym paliwie jezdzi bez zarzutu. Nawet w instrukcji wskazane jest takie paliwo. Chyba....przepłacasz:)
nie jeździ na 95Pb ja do swojej 156 2.0 TS tankuje obecnie 98Pb :)
a czy zepsuty termostat też może tak podnosić spalanie?
Zależy w jakiej pozycji się zaciął jak w pozycji otwartej to może mieć znaczenie tym bardziej w trasie
Nie wiem jak niskiego spalania oczekujesz, ale jakbyś miał uszkodzony termostat, to silnik w twojej AR nie osiągałby odpowiedniej temperatury (około 80C). Swoja droga to mój boxer wręcz "płynie", a nigdy nie udało mi się zejść poniżej 8L (średnie spalanie 9-11L, a tej zimy w większe mrozy wolałem nawet nie myśleć o spalaniu, bo żłopał na potęgę). Jak jeździsz dużo to rozwiązaniem jest jedynie założenie instalacji gazowej (polecam Blosa, niski koszt montażu i spalanie na tym samym poziomie co benzyna). Niestety te typy chyba już tak mają i nic z tym nie zrobisz.
temperatura silnika nie wzrasta powyżej 60 no chyba że chwilę postoi ale jak się ruszy to go schłodzi dosyć szybko
Zależy jeszcze o jakim dystansie rozmawiamy, ale jeśli na dłuższej trasie temperatura silnika nie osiąga około 80C, to faktycznie może być coś z termostatem. Jeśli silnik jest niedogrzany, wtedy ma prawo więcej palić, a więc prawdopodobnie możesz mieć odpowiedź. Zacznij od wymiany termostatu. Pozdrawiam.
Raczej termostat, przerabiałem to w swojej byłej 145 1,4 bx. Jeśli po 5-10 minutach jazdy nie masz temperatury ok. 90 stopni to problem rozwiązany. Z walniętym termostatem potrafiła mi zeżreć nawet do 13-14 l na sto w mieście.
Tak że obserwuj temp. silnika.
na odcinku ok 10km powinna mieć już swoją temp ale nie ma więc zabiorę się za termostat w pierwszej kolejności
Oczywiście że nie powinien tyle palić, ja mam silnik 1,6 boxer i na trasie przy spokojnej jeżdzie nie spali więcej niż 8 litrów, w lecie to zejdzie nawet po nizej 8 litrów. Może też być że jest jakaś nieszczelność i paliwo ucieka, ale tego nie widać.