zapewne lambda.... ale, przy okazji, po co do boxera tankujesz Pb98? ten silnik wymaga Pb95 i na tym paliwie jezdzi bez zarzutu. Nawet w instrukcji wskazane jest takie paliwo. Chyba....przepłacasz![]()
zapewne lambda.... ale, przy okazji, po co do boxera tankujesz Pb98? ten silnik wymaga Pb95 i na tym paliwie jezdzi bez zarzutu. Nawet w instrukcji wskazane jest takie paliwo. Chyba....przepłacasz![]()
nie jeździ na 95Pb ja do swojej 156 2.0 TS tankuje obecnie 98Pb![]()
a czy zepsuty termostat też może tak podnosić spalanie?
Zależy w jakiej pozycji się zaciął jak w pozycji otwartej to może mieć znaczenie tym bardziej w trasie
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Nie wiem jak niskiego spalania oczekujesz, ale jakbyś miał uszkodzony termostat, to silnik w twojej AR nie osiągałby odpowiedniej temperatury (około 80C). Swoja droga to mój boxer wręcz "płynie", a nigdy nie udało mi się zejść poniżej 8L (średnie spalanie 9-11L, a tej zimy w większe mrozy wolałem nawet nie myśleć o spalaniu, bo żłopał na potęgę). Jak jeździsz dużo to rozwiązaniem jest jedynie założenie instalacji gazowej (polecam Blosa, niski koszt montażu i spalanie na tym samym poziomie co benzyna). Niestety te typy chyba już tak mają i nic z tym nie zrobisz.
temperatura silnika nie wzrasta powyżej 60 no chyba że chwilę postoi ale jak się ruszy to go schłodzi dosyć szybko
Zależy jeszcze o jakim dystansie rozmawiamy, ale jeśli na dłuższej trasie temperatura silnika nie osiąga około 80C, to faktycznie może być coś z termostatem. Jeśli silnik jest niedogrzany, wtedy ma prawo więcej palić, a więc prawdopodobnie możesz mieć odpowiedź. Zacznij od wymiany termostatu. Pozdrawiam.
Raczej termostat, przerabiałem to w swojej byłej 145 1,4 bx. Jeśli po 5-10 minutach jazdy nie masz temperatury ok. 90 stopni to problem rozwiązany. Z walniętym termostatem potrafiła mi zeżreć nawet do 13-14 l na sto w mieście.
Tak że obserwuj temp. silnika.
Była: 145 - 1,3 Boxer
Jest: 156 - 1,9 JTD SW
na odcinku ok 10km powinna mieć już swoją temp ale nie ma więc zabiorę się za termostat w pierwszej kolejności
Oczywiście że nie powinien tyle palić, ja mam silnik 1,6 boxer i na trasie przy spokojnej jeżdzie nie spali więcej niż 8 litrów, w lecie to zejdzie nawet po nizej 8 litrów. Może też być że jest jakaś nieszczelność i paliwo ucieka, ale tego nie widać.