Napisał
aniol_jojo
Więc zacznijmy od bagażnika.
Proponuję wzmacniacz:
A)
1 - Magnat RX44, ma bardzo dobre opinie i za te pieniądza naprawdę warto
2 - MAC AUDIO Z4200
3 - MAC AUDIO ZX 4500
4 - Blaupunkt GTA 480 (jeśli Ci się uda kupić nowy) - miałem taki i byłem bardzo z niego zadowolony
5 - Blaupunkt Velocity VA475, następca GTA480
Lub wersja z dwoma wzmacniaczami:
B)
Magnat RX MONO i jakiś słabszy jak np:
1 - Blaupunkt GTA 470
2 - Mac Audio MPX 4500 itp
Lub też wzmacniacz z osobnym wyjściem na wofer ja np:
C)
1 - Hertz EP 5
2 - AUDISON SRX 5
3 - sinuslive SL-A6505
Do wzmacniaczy nie ważne czy masz 1 czy 2 musisz kupić kondensator, najlepiej 2 farady, przy dwóch wzmacniaczach po 1.5 farada na każdy obojętnie jaki byle by z pełną elektroniką (polecam Dietz). Wzmacniacze musisz czymś zasilić więc będziesz musiał pomyśleć o nowym akumulatorze np 100Ah bo jak by nie patrzeć są to urządzenia bardzo prądoprzerne.
Kable zasilające wzmacniacz/e:
To temat rzeka ale ogólna zasada to po pierwsze OCF (produkowane bez zawartości tlenu) po drugie im grubsze tym lepiej.
Kable zasilające głośniki również TYLKO OCF!
Głośniki
Wszystko zależy od tego jaki wybierzesz wzmacniacz wtedy trzeba będzie dobrać jakieś do konkretnego wzmaka, inaczej się nie da...
W miarę uniwersalnym głośnikiem będzie Magnat Xpress 12" w obudowie zamkniętej (tzw ciśnieniowej), są tanie a jakościowo naprawdę godne uwagi. Miałem 15" i po takim katowaniu jakie mu serwowałem grał zawsze dobrze lub HERTZ DS 300. Odradzałbym głośniki popularnego producenta JBL. Miałem okazję ich posłuchać i szczerze mówiąc byłem zawiedziony (JBL GTO 1002D).
Reasumując, wzmacniacz w zależności od wybranej opcji
A) - 300 do 600zł
B) - ok 1000zł
c) - 950 do 1100zł
Głośniki w bagażniku to koszt ok 250 - 500zł
Głośniki we wnętrzu samochodu - ok 500zł
Kondensator ok 200zł za szt
Kable zależy jakie kupisz ale generalnie 100 - 300zł
Radio chyba już będzie ciężko wybrać w tej kwocie ale jak byś się zdecydował na konkretny/e wzmacniacz/e to też zmienia się cała reszta