A przy wtryskiwaczach sucho?
Printable View
A przy wtryskiwaczach sucho?
Witam,
by sprawdzić czy pompa paliwa w zbiorniku daje prawidłowe ciśnienie (ok. 3,0 bar) należy odpiąć przewód paliwowy zasilający pompę wysokiego ciśnienia (jest tylko jeden) i do niego podpiąć manometr. Włączyć zapłon (bez uruchamiania silnika) i odczytać wartość ciśnienia. Zalecana ostrożność (szczelność przyłączenia manometru) bo oblejemy wszystko olejem napędowym.
Oczywiście to tylko daje informację, że układ zasilania paliwem po stronie niskiego ciśnienia działa prawidłowo.
By sprawdzić czy pompa wysokiego ciśnienia podczas rozruchu daje prawidłowe ciśnienie na wtryskiwacze (300 - 400 bar.) trzeba skorzystać z komputera diagnostycznego.
Pozdrawiam
Sucho jak na pustyni.
Dzisiaj na przykład jak odpalałem rano to po sekundzie kręcenia dał znać jeden gar ( tylko raz ) i po następnych 3 s odpalił od razu na wszystkie. Zapach paliwa niby prawie nie wyczuwalny ale jest, sprawdziłem wszystko jeszcze raz ( szczególnie pompę ) i sucho, sprawdziłem świece wszystkie mają się dobrze. Pozostaje sprawdzenie ciśnienia.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz zaraz po odpaleniu ( tylko rano ) spaliny mają dziwny zapach - jak by do końca nie spalone.
to udało mi się zczytać przez kabelek w momencie odpalania czy według Ciebie jest dobrze
Engine Speed Fuel Pressure Desired Fuel Pressure
rpm Bar Bar
0 5,4 250
203 9,1 250
682 122,7 275,1
783 448,7 300
786 294,8 300
795 302,1 300
796 300,3 300
797 304 300
801 302,1 300
798 302,1 300
803 300,3 300
witaj,
napisz jescze że przebieg twojego silnika to ~220 000
:-)
czy jakos udalo ci sie rozwiazac problem, bo widze kilka dni bez posta?
jesli nic, to daj znac, sprawdzimy czy twoje problemy maja wspolna plaszczyzne z moimi;)
mozesz napisac czy jest jescze gozej gdy jest zimno, a lepiej gdy cieplo, ewentualnie jakies takie wlasne spostrzezenia.
BTW: jak sobie wygenerowales taka ladna tabelke z fiat ecuscan? nigdy nad tym sogftem za dlugo nie siedzialem, mozna sobie takie tekstowe tabelki wygenerowac, czy zropbiles wykres i zniego to przepisales?
daj znac koniecznie, bo jestem ciekaw.
jeżeli macie fiatecuscan to sprawdźcie korekcje wtrysków( Inj.Correction) dla wszystkich cylindrów.Jak możecie to wrzućcie na forum
mowisz i masz. sprawdzic na zimnym, czy na cieplym?
zaraz zejde i postaram sie zobaczyc jak to wyglada. parametr staly czy zmienny? interesuje nas tylko przy rozruchu?
napisz cos wiecej a zaraz zobaczymy jak to wyglada.
moze cos sie uda ustalic, bo sam neiwiem czy pompy szukac czy wtryski regenrrowac. na przelewach - jest znosnie, jeden odrobine bardziej puszcza, ale roznica niewielka. przy problemach z rozruchem, z przelewow prawie nic nie leci.
napisz jak prawidlowo korekcje sprawdzic / podac, a zrobie to nawet dzisiaj
najlepiej wykres lub w pliku csv bo jest to parametr zmienny.Może być zimny jak i ciepły
hmm, ni cholery - niemam w fiatecuscan 1.6 i 2.0 inj.correction, mam injector class dla 5 cylindrow, ale po zaznaczeniu nic nie pokazuje, a opisie not available.
:-)