Ja mam silnik tylko że 1.4 boxer
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...xer_1_4_a.html
Printable View
Ja mam silnik tylko że 1.4 boxer
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...xer_1_4_a.html
Są kolizyjne, owszem. Tyle, że jest mniejsze prawdopodobieństwo spotkania zaworów z tłokiem. Trzymajmy się faktów. Ja podałem silnik za 800 w aucie jeżdżącym, więc można go w miarę sprawdzić a nawet dokładając 300 zł za rozrząd to mniej niż 1200 i ma drugi na zapas. W sumie silniki z tego rocznika już idealne raczej nie będą i cudów się nie ma co spodziewać, nawet po tych z gwarancją ale skoro w tym coś poszło samo z siebie i głowica jest uszkodzona to też żaden rarytas.
Andrew zgodzę się, że jeśli ktoś ma do tego serce i pojęcie, to szanse na powodzenie są duże ale przy obecnym rynku wtórnym czasem bardziej się opłaca wymienić na coś pewnego, niż naprawiać.
Zgodze sie z tymi co uwazaja ze warto wyremontowac tym bardziej ze kupujac uzywany silnik tak naprawde nie wiemy co w nim moze byc nie tak i taka przekladka 600-800zl + koszta transportu trzeba tez sobie liczyc fatyge jezdzenia jakis bus co do tego dochdozi kasa na paliwo bo w okolicy u mnie nie ma zadnego silnika wiec to odpada a czesci dostalem dobra z 40% znizka mam kolege ktory pracuje w dobrym sklepie z czesciami wiec tak zle nie bedzie. Co do rozrzoadu to mialem zabki na pasku zdarte a drugi pasek był ok, nie wiem dokladnie co zrobic z pompa wody niby jest okej nic nie wycieka i tym bardziej napedzana jest paskem klinowym a nie od rozrzadu moze sie myle wiec ktos moglby mnie poprawic :P. Jezeli chodzi o te czesci jedna uszczelke pod kolektor dostalem w białymstoku zostanie mi przysłana a druga dojdzie za 6 dni z włoszech wraz z uszczelka pod głowiczke koszt dwoch uszczelek 60zl oczywiscie tez po znajomosci wiec wydaje mi sie ze bedzie ok, jezeli chodzi o koszta z wszystkim zamknie sie 1400-1500zl ale i tak wydaje mi sie ze lepsze to niz kupna silnika uzywanego, chyba ze naprawde trafil by mi sie jakis dobry i z gwarancja wtedy bym rozwazyl ale jak juz wsyztskie czesci mam auto rozebrane czeka na dwie uszczelki i bedzie mozna złozyc wszystko w całosc to juz nie bede krecił :) .
Po remoncie, wymianie wszytskiego dam znac co i jak :)
Dzieki za pomoc i wasze opinie
Ps. Jednak dokupiłem jeszcze pompe wody zeby było juz wszystko ok :)
Pozdro
Wszystko zostało wymienione i powiem wam szczerze ze jestem pod wrazeniem auto spisuje sie tak jak nigdy :)
Pozdrawiam
Tylko tak zaraz po remoncie to go nie sprawdzaj:)
Tak tak wiem wiem narazie spokojnie jezdze bez żadnych mocniejszych depnięć
Niech autko służy jak najdłużej