Pewnie powodem naszych problemów jest ten nieszczęsny regulator - dziś udało się "złapać" błąd zapisany w pamięci - "Obwód sterowania regulatorem 2 paliwa PRZERWANY"
Pewnie powodem naszych problemów jest ten nieszczęsny regulator - dziś udało się "złapać" błąd zapisany w pamięci - "Obwód sterowania regulatorem 2 paliwa PRZERWANY"
Witam. Mam podobny problem gdy jadę samochodem alfa 159 2.4 i nagle wrzucę luz obroty spadają do 400-700 obrotów tak mniej więcej. nagle podbija się do 1000 na parę sekund i wraca do normalnych obrotów które powinny być na biegu jalowym. Czasami obroty spadną do tych 400 i samochód gasnie w trakcie jazdy. Odpala bez problemu obroty trzyma. Sytuacja taka zdarza się cały czas. Także zauważyłem że na wolnych obrotach czasami bardzo delikatnie sobie faluje między swoją stałą wartoscią. Egr czyszczony. Mocy nie stracił nic samochód. Czy może być ten regulator? Zauważyłem jeszcze ze gdy stoję w miejscu i daje po obrotach to elegancko schodzi do normalnej wartości lecz czasami sobie na wolnych obrotach trochę faluje
Wymienilem regulator i nadal to samo. Mechanikowi nie podobają się 2 wtryskiwacze sprawdzał korekcje wtrysków pierwszy ma -0.8 drugi +1.73 trzeci +2.8 czwarty -0.5 i piąty -0.7
Czy ktoś pomoże ?? Czasami wyrzuca mi blad regulatora mechanik mówi że mogą byc winne wtryskiwacze. Jak daje mocniej w palnik to czuję jakby w wyższych zakresach obrotów coś mnie delikatnie hamowalo
Rozumiem, że macie uszkodzenia...ale po jaką cholerę wrzucacie na luz w czasie jazdy?
Piszę na szybko z telefonu i dlatego tak chaotycznie. Raczej chodzi o jakieś dojeżdżanie do skrzyżowania niż jazdę na luzie.
Tak poważnie to wrzucanie na luz to trochę syndrom kierowcy dwusuwa (tu słusznie na luz) a trochę oszczędzanie paliwa (a tu niesłusznie)
Widzę że brakuje poważnych ludzi na tym forum.
Wiec ja odpowiem na nartujuace Cie pytanie, bo MOGA. Jada swoimi samochodami, za ktore zaplacili swoimi pieniazkami i moga sobie jechac jak im sie podoba, moze im dziecko placze jak samochod jedzie na biegu, moze lubia spalac wiecej paliwa a moze maja alzhaimera i zapomnieli zasprzeglic biegu ?? niewazne....bieg jalowy silnika to nie jest praca zastrzezona czy zabroniona przez producenta ,wiec kiedy ktos juz jedzie na "luzie" to silnik nie powinien odwalac takich rzeczy tylko pracowac normalnie :) stad tez szukaja odpowiedzi na te problemy...that's all