jedz na pomiar,to nie kosztuje duzo i jw polecam olej 10w60 cisnienie w kazdym zakresie obrotow wzrasta do bara w stosunku do 10w40.
Printable View
jedz na pomiar,to nie kosztuje duzo i jw polecam olej 10w60 cisnienie w kazdym zakresie obrotow wzrasta do bara w stosunku do 10w40.
a jak sie ma 10W60 do 15W40?
no to to wiem, tylko mi chodzi do cisnienia oleju i np zuzywaniu sie go, spalaniu itd
na 10w60 olej pod 100C silnik w dobrej kondycji potrafi miec 2 bary natomiast na 10w40 1.2-1.5 bara,na mineralnych olejach nigdy nie jezdzilem...valvo 10w60 zuzycie ksiazkowe we Fiacie
Nie chcę być złym prorokiem i życzę wielu kilometrów równych dróg przed Twoją Alfą ale miałem podobne objawy. Delikatne klekotanie przerodziło się w stukanie, którego nie można było dokładnie zlokalizować, (zwór, wtryskiwacz - pomysły mechaników były różne, wymiana oleju również), po paru kilometrach już bardzo wyraźne. Diagnoza - sworzeń tłoka.:( Sprawdź co masz w misce zanim korbowód postanowi opuścić miejsce pracy.
Teraz moja 155 czeka na nowe serduszko (kasa).
koledze tez sie sworzeń na tłoku wyrobił i zacząl stukać i nie wiem czemu ale auto mocno osłabło. Po rozebraniu wszsytko było ok oprócz tłoka ale mimo to silnik poszedł na części.
w moim przypadku klekotanie słychać zaraz pod pokrywą zaworów, słychać bardziej jak samochód osiągnie temperaturę pracy, jak dopadnę wolna chwilę pojadę sprawdzić ciśnienie manometrem, dziękuje za wszystkie rady:). Mam nadzieje, że silnik będzie ok:(