jedz na pomiar,to nie kosztuje duzo i jw polecam olej 10w60 cisnienie w kazdym zakresie obrotow wzrasta do bara w stosunku do 10w40.
a jak sie ma 10W60 do 15W40?
no to to wiem, tylko mi chodzi do cisnienia oleju i np zuzywaniu sie go, spalaniu itd
Nie chcę być złym prorokiem i życzę wielu kilometrów równych dróg przed Twoją Alfą ale miałem podobne objawy. Delikatne klekotanie przerodziło się w stukanie, którego nie można było dokładnie zlokalizować, (zwór, wtryskiwacz - pomysły mechaników były różne, wymiana oleju również), po paru kilometrach już bardzo wyraźne. Diagnoza - sworzeń tłoka.Sprawdź co masz w misce zanim korbowód postanowi opuścić miejsce pracy.
Teraz moja 155 czeka na nowe serduszko (kasa).
koledze tez sie sworzeń na tłoku wyrobił i zacząl stukać i nie wiem czemu ale auto mocno osłabło. Po rozebraniu wszsytko było ok oprócz tłoka ale mimo to silnik poszedł na części.
w moim przypadku klekotanie słychać zaraz pod pokrywą zaworów, słychać bardziej jak samochód osiągnie temperaturę pracy, jak dopadnę wolna chwilę pojadę sprawdzić ciśnienie manometrem, dziękuje za wszystkie rady. Mam nadzieje, że silnik będzie ok
![]()