ja go zainstalowałem też na wiście
uruchamia się wolniej ale, odziwo działa i wg mnie, a mam porównanie, jest stabilniejszy
w ustawieniach pliku ustawiłem zgodność systemu i chyba tyle
no ale na win 7 wątpliwa sprawa...
Printable View
ja go zainstalowałem też na wiście
uruchamia się wolniej ale, odziwo działa i wg mnie, a mam porównanie, jest stabilniejszy
w ustawieniach pliku ustawiłem zgodność systemu i chyba tyle
no ale na win 7 wątpliwa sprawa...
A co powiecie na objawy i błędy jakie podałem? Przypływomierz do wymiany? Bo w którymś wątku na forum znalazłem, że to może być sonda lambda i to nawet było napisane, że niekoniecznie do wymiany, ale może też coś po prostu nie łączyć(styki). Zresztą, coś nie chce mi się wierzyć, że od samego przepływomierza świeci się kontrolka wtrysku i silnik strzela...
Chciałbym jutro coś robić, bo samochód tydzień już stoi, więc będę wdzięczny za podpowiedzi, żebym bez sensu nie wydał pieniędzy na niepotrzebne rzeczy.
pzdr.
Alfadiag pokazuje to samo: air flow meter
Failed Component Code: Air Flow Meter
Fault Symptom: Short Circuit Gnd/Open Circuit
Warning Lamp Status: Warning Lamp Illuminated
Fault Test State: Test complete for this Error or not applicable.
Fault Code Storage State: Error Present at time of request
Event Count: 64 count
Filter Count: 0 count
Environmental Condition One: Engine Speed: 1040 rpm
Environmental Condition Two: Throttle Valve Angle: 6,566 °
Co ciekawe test na biegu jałowym w alfadiagu pokazał Air Flow Meter ok. 20kg/h, bubu321 w temacie o Unidiagu pisał, że poprawna wartość to >8kg/h
Czas wtrysku też dłuższy niż 4ms.
Załączam screen
http://img190.imageshack.us/img190/7793/alfaxu.png
Wymieniłem przepływomierz na inny, sprawny. Skasowałem błąd, ale pojawia się dalej, w zasadzie brak różnicy, takze w pracy silnika. Dołączam jeszcze jeden wykres, ten skok na nim to jak nacisnąłem pedał gazu, reszta wykresu to na wolnych obrotach. Czy te wskazania są poprawne?
http://img248.imageshack.us/img248/7750/alfaj.png
Post pod postem, ale chciałbym podbić temat, że są nowe informacje.
kolego to pisz, ktoś się znajdzie na pewno co udzieli Ci pomocy lub chociaż wskaże kierunek szukania błędu
---------- Post dodany o godzinie 16:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:23 ----------
i miał rację
jesteś pewien?? sprawdzałeś pod kompem?
jest też zasada wymiany przepływki z błędem
chyba najpierw się kasowało dopiero później wymiana czy jakoś tak (koledzy poprawcie mnie jeżeli się mylę)
- pierwszy krok, patrzymy na opis bledu P0100 np. z AutoDaty 3.24, wybieramy poprawny typ samochodu.
- opis bledu mówi o tym że tor odczytu z MAF jest uszkodzony.
- w 3 czesci wskazujacej na prawdopodobne przyczyny mamy: połaczenia, MAF lub na samym końcu ECU.
- z zrzutu z alfadiaga ( + w tle Unidiag, brrr.) widac że na biegu jałowym MAF pokazuje 20 kg/h , a więć także injtime jest poza normą.
- szkoda że nie ma odczytu temperatury powietrza, w końcu to część MAF-a !!!
- ale błąd jaki może dac brak odczytu termistora w MAF-ie to bład P0110.
- takiego nie mamy.
- czyli mamy uszkodzoną elektronikę MAF-a , coś pokazuje czyli połączenia są.
- teraz wystarczy zrobić poprawny zrzut, czyli MAF napięcie, MAF przepływ, MAF temperatura powietrza, MAF obroty.
- zrzuty robimy DWA, po włączeniu kluczyka , czyli bez uruchamiania silnika, to jest test elektroniki MAF-a, napięcie z wyjscia powinno być 1.00 +/- 0.020 V
- drugi zrzut na biegu jałowym, staramy sie uzyskac na wykresie małe dodanie gazu aby było widać że MAF reaguje.
- nigdy tego nie robiłem ale jak wygladają te wykresy jeśli odepniemy wtyczke od MAF-a, może ECu wystawia jakieś fikcyjne parametry !!!!,
- to byłby dobry moment aby to sprawdzić.
--
http://img807.imageshack.us/img807/9587/p0100.th.jpg
--
Te dodatkowe info zamieściłem w poście wyżej poprzez edycję, ale temat nie podbił się na stronie podforum, więc dopisałem nowy :)
@bubu321: jutro postaram się zrobić te wykresy, o których pisałeś i wrzucę na forum. W tle temat unidiaga, bo tam podawałeś właśnie kilka prawidłowych wartości dla różnych parametrów :) Zrobię od razu z odpiętą wtyczką MAFa.
@zaviaseq: pod kompem tamten samochód nie był sprawdzany, ale w nim się "marchewka" nie zapalała a u mnie po skasowaniu błędu, wymianie oraz uruchomieniu, błąd pojawił się po chwili ponownie.
Dodam jeszcze, że wybrałem się po wymianie na mini jazdę próbną. Silnik gasł, jak wcisnąłem sprzęgło i redukowałem bieg z 3 na 2-kę. Przy zmianie biegu "w górę" jak puszczałem gaz przed zmianą to obroty przez chwilę się utrzymywały i dopiero lekko opadały, ale to już zdążyłem zmienić bieg i wcisnąć znowu pedał gazu. Silnik reaguje na pedał gazu z lekkim opóźnieniem.
Na biegu jałowym, po przełączeniu na LPG silnik dość szybko szastał obrotami w przedziale 500-1500 mniej więcej, na benzynie tego nie ma. Możliwe, że przez te skecze znowu się rozregulowała instalacja? Tydzień temu byłem na regulacji.
pzdr.
jak dla mnie MAF do wymiany, ale Nasz nadworny bubu musi to potwierdzić
być może został w pamięci ten Twój błąd i wymiana nic nie wniosła, ale to tylko domysły...
A jak sprawdzić czy wtyczka, którą podłączam do przepływomierza jest ok? Może tutaj coś nawala? Trzeba rozebrać cały kabel czy da się inaczej?
pzdr.