Pompa wysokiego ciśnienia i regulator- co to jest 3 bary wobec 300barów jakie może dać pompa wysokiego ciśnienia
Printable View
Pompa wysokiego ciśnienia i regulator- co to jest 3 bary wobec 300barów jakie może dać pompa wysokiego ciśnienia
to nie jest kwestia cisnienia jakie co moze dac a kwestia tego ze ta pompka elektryczna podajac cisnienie 3 bary listwa nie utrzymuje tego i tutaj szukam rozaiwaznia gdzie jest jakis zawor lub regulator ktory ma za zadanie utrzymac to cisnienie w listwie 3 barow
A jak ma otrzymać skoro po drodze jest pompa wysokiego cisnienia i regulator zamknięty.
a jak odpowietrzasz uklad po wymianie filtra paliwa poprzez dwu - trzykrotne wlaczenie samego zaplonu ??
Tak, przekrecasz kluczykiem w stacyjce ze dwa, trzy razy (bez odpalania), az sie napełni - to nawet słychac takie bulgotanie w baku.
tutaj daje prosty schemat układu zasobnikowego czyli common rail
http://img203.imageshack.us/img203/6...monrail.th.gif
ja to widzę tak :
pompka do filtra > do pompy CR > do listwy rail , nadmiar z wtryskiwaczy , pompy cr i filtra paliwa idzie do kolektorka powrotu paliwa (w nim jest wbudowany czujnik temp) i do baku , regulator jest ''na wylocie'' na listwę wtryskiwaczy , i na podstawie danych z czujnika ciśnienia ustawia żądane ciśnienie ;
w króćcu w pompie CR , w miejscu gdzie dochodzi paliwo z filtra jest wbudowany zaworek który ma za zadanie nie otwierać się gdy jest za niskie ciśnienie paliwa , może on się zaciął ? sprawdź czy pod naciskiem śrubokręta swobodnie sprężynuje
EDIT
no i przede wszystkim czy za filtrem jest ciśnienie 2-3bar ? , najlepiej by to było sprawdzić manometrem , jeśli nie ma ciśnienia to tak jak Matt napisał pompka w baku lub filtr paliwa.
ja mam pytanie do tyczące tego w jaki sposób działa układ gaszenia silnika??
w starych dieslach typu jak w traktorze albo się gasiło puszczając gaz albo za pomocą dźwigni pozbawiając silnik kompresji.
Czy w CR jest to zrobione za pomocą odcięcia wtrysków czy jest jakiś elektrozawór pozbawiający kompresji??
w układzie CR musi zostac odciety dopływ paliwa, aby zgasic silnik - tak mi pisze w książce "Układy wtryskowe CR w praktyce", ale zastanawia mnie równiez czy ecu "nie zamyka" elektrycznie wtryskiwaczy po wyłączeniu zapłonu?
powiedziałbym ze wtryski są odcinane, choćby z tego powodu że jak wyłączy pompę to jednak w szynie pozostanie jakieś ciśnienie i gdyby któryś wtrysk pozostał otwarty to mieszanka spłynęła by do cylindra.
Zastanawiam się nad tym wszystkim gdyż szukam jak najskuteczniejszego odcięcia zapłonu