Przyrost mocy,czy to jest mierzalne?2km czy 20?rozumiem że sadza to wada:0
Printable View
Przyrost mocy,czy to jest mierzalne?2km czy 20?rozumiem że sadza to wada:0
A z zupełnie innej beczki. Ktoś wymieniał DPF w woj. mazowieckim?
Wywalenie dpf to rzeczywiście nieco lepsze osiągi, mniejsze zużycie paliwa i generalnie brak problemu z tym ustrojstwem /zatykanie, rozrzedzanie oleju itp/. Ja mam i dopóki działa to niech sobie siedzi w aucie. Wywale jak skończy żywot. Jeżdże dużo po mieście, ale nie mam żadnych problemów z fitrtem. Tu na forum jest tyle samo zwolenników co przeciwników wywalania dpf-a więc decyzje musisz podjąc sam .
Nastała znamienna cisza ;)
plusy DPF off:
-tansza eksploatacja:
-mniejsze spalanie
-mniejsza degradacja oleju
-dłuzsza zywotnosc osprzetu silnika
-minimalnie lepsze osiagi efekt "odetkania" wydechu
-brak zapychania sie filtra, checków i w ogole problemow z tym urzadzeniem ktore moga byc dokuczliwe jak masz niesprawny filtr
-obecnosc DPFa maskuje niektore inne problemy, ktoóre mogą wystąpić z mechanika/osprzętem auta
minusy
-zanieczyszczasz srodowisko
-sadza / jednorazowe zakopcenie, przy mocnym depnieciu, ale to jest objaw sporadyczny, generalnie jak dobrze wystrojone auto to nie powinno kopcic.
-brak możliwości wjazdu do centrum niektorych miast za zachodnia granica.
-ryzyko nie zaliczenia przegladu technicznego
Jak filtr dziala i nie wypala sie za czesto i pod warunkiem ze nie planuje sie chiptuningu to nie ma potrzeby się go pozbywać.
Na forum jest sporo złożeczeń na DPF, ale z reguły duża część aut ma przebiegi podchodzące pod 200k lub większe i jest to moment kiedy DPF może zacząć sprawiać problemy eksploatacyjne.
A co powiecie na auta ktore maja fabrycznie dwa DPFy ? ;)
Ja co prawda na razie póki działa całkiem nieźle to filterek u siebie zostawiam, ale zauważyłem taką prawidłowość, że jak wypalanie się zbliża to auto ma trochę mniej mocy, nie ciągnie już tak jak po wypaleniu filtra. Jest to pewnie związane z ograniczonym przelotem na filtrze jak już jest dosyć mocno przypchany.
Z dpf-em jest jak z wyrostkiem robaczkowym. Usuwa się dopiero jak zacznie szwankować :)
Niedawno usunąłem filtr DFP - w moim przypadku była to profilaktyka, filtr był sprawny ale zawsze proces wypalania zaczynał się kawałek przed moim domem :wacko:. Subiektywnie odczuwam minimalny przyrost mocy, mniejsze spalanie. Z minusów to autko trochę głośniej pracuje w zakresie 1800-2000 obr/min. Minimalnie słychać buczenie - nie wiem czy każdy tak ma, czy mechanik dał ciała i puszka na filtr nie jest szczelna.