To mnie trochę uspokoiłeś. Choć gdzieśtam czytałem, że jak ktoś miał problemy z wyjazdem z zaspy, to właśnie w D mu poszło najlepiej. Może więc chodziło o większy moment dostępny u dołu.
Printable View
Tryb "D": w tym ustawieniu, ulega obniżeniu rola systemów VDC i ASR oraz następuje włączenie systemu Electronic Q2. W pozostałych trybach nie ma systemu Q2.
Opis:
"Alfa Romeo Giulietta jest wyposażona w nowy system Electronic Q2, który poprawia przekazywanie momentu obrotowego do kół i — w szczególności — zapewnia doskonałe zachowanie samochodu na zakrętach, czyniąc go bezpieczniejszym i bardziej przyjemnym podczas sportowej jazdy lub w warunkach kiepskiej przyczepności. System ten opiera się na wykorzystaniu systemu hamowania, który — odpowiednio sterowany przez jednostkę VDC — sprawia, że pojazd zachowuje się podobnie jak przy zastosowaniu samoblokującego mechanizmu różnicowego (imituje on więc obecność takiego mechanizmu). Przednie hamulce odgrywają tu główną rolę, odpowiednio działając na wewnętrzne koło przy działaniu sił na zakrętach, zwiększając napęd koła zewnętrznego (bardziej obciążonego) oraz rozdzielając dynamicznie i ciągle moment obrotowy pomiędzy przednimi kołami zgodnie z rodzajem nawierzchni."
Odczuwa się to w ten sposo że nie ma możliwości uslizgu jednego z kół przedniej osi - mają jednakową prędkość obrotową
Czyli to co w Alfa Romeo nazywają Q2 jest stosowane w Rand Rover Freelander od początku produkcji.
Tak ale Giulietta to nie terenówka... a ta elektroniczna szpera sprawdza się idealnie przy przyspieszaniu ze skręconymi kołami na sliskiej nawierzchni, kiedy koło niedociażone zazwyczaj buksowało (tak było w AR156).
Lepiej chyba że jest coś takiego niz gdyby nie miało go byc wcale - masz kolego pretensje do konstruktorów?
A zatem po raz kolejny pytanie: co fizycznie robi e-Q2(bo chyba o tym piszemy nie o Q2). Czyż podczas jazdy w zakręcie nie hamuje koła które traci pryczepność pozwalając na dostarczenie momentu na to drugie? (gdy tego nie ma normalne auto zwalnia). Czym to się różni od działania ASR które równiez powoduje hamowanie koła kręcącego sie bez oporu aby to drugie mogło ciągnąć? I małe sprostowanie ten system nie "zwieksza napędu koła zewnętrznego" on pozwala go jedynie utrzymać. Innymi słowy nie przenosi momentu z koła nie mającego przyczepności bo ten zamieniany jest na ciepło przez hamulce a jedynie umożliwia dostarczenie drugiemu kołu "jego" porcji.
BTW dziś troche popróbowałem i odnoszę wrażenie że w N możliwe jest buksowanie kół w większych granicach niż w A (co by miało sens). Nie mam pewności bo nawierzchnia mieszana. Z ponownymi testami czekam na konkretny śnieg
Ach, czyli jednak tryb A do jeżdżenia po śliskim jest bezużyteczny. Może w tym jest jakaś logika, ale ja jej nie widzę (przecież nawet Włosi, gdzieś tam w górach mają śnieg). Czy wiecie może, czy da się przeprogramować auto tak, by tryb D był również stabilny, znaczy nie powracał do N po wyłączeniu zapłonu?
Po czym wnosisz że A jest bezużyteczny? Właśnie chyba jest OK. Czuły ASR pomaga, czuła kontrola trakcji też, spowolniona przepustnica również, w tym trybie chyba czulszy abs.
Nie da się zaprogramować uruchamiania w D. co najwyżej można zrobic patent który go po przekręceniu kluczyka dyskretnie załączy.
Kiedyś to już wklejałem-opis trybów z brytyjskiej strony (nie wiem czy prawdziwy;)):
VDC is "Vehicle Dynamic Control" "for enhanced stability". [Electronic stability system]
ASR is the "Anti-Slip Regulation System" which "provides traction control by adjusting the brakes and ECU". [Traction control]
Dynamic Mode - "Fun and sporty"
Less intrusive VDC and ASR, electronic Q2 activation
Sportier steering tuning
Standard breaking control coordinated with ABS
Greater control of lateral acceleration
Oversteer correction: slight pressure through the steering wheel encourages drivers to steer in the correct direction
Faster engine response
Normal Mode - "Agility in the city"
Standard VDC and ASR settings
Normal steering tuning
Standard breaking control coordinated with ABS
Standard control of lateral acceleration
Oversteer correction: slight pressure through the steering wheel encourages drivers to steer in the correct direction
Standard engine response
All Weather Mode - "To minimise the skid in adverse conditions"
More intrusive VDC, less intrusive ASR
Normal steering tuning
Greater breaking control coordinated with ABS
Standard control of lateral acceleration
Standard engine response
Więc jeszcze raz ...
http://www.youtube.com/watch?v=rT0BnLrDb8I