-
- ale był robiony reset parametrów adaptacyjnych.
- po resecie LPG nie zmienia od razu map od benzyny.
- ale jak kolega pisze i tak po resecie było żle.
- chyba , że po resecie machanicy nie sprawdzili czy wykonał się reset i potem przy adaptacji używali pedału gazu zanim się zaadoptował.
- po takich wybrykach, ECu widzi że nie było jednak resetu.
- to by mi wszystko tłumaczyło.
-
Silnik ma bardzo dobrą kompresje. Pochodzi z Alfy Romeo 146 i mial przebieg 120tys. To sie dzieje przed przelaczeniem na LPG z benzyny. Przed rozgrzaniem kicha jak by z dolotu.
---------- Post dodany o godzinie 16:18 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:09 ----------
w takim razie w poniedziałek udam sie ponownie do elektryka zeby zresetował alfe.
-
- zresetowac to troche mało.
- po resecie i czasie 90 sekund należy odczytać parametry adaptacyjne, TRA, FRA , czy się wykonał poprawnie reset.
- jeśli mechanik nie ma możliwości odczytu TRA, FRA (np. program Examiner ) to nie ma możliwości sprawdzenia wykonania resetu.
- przestrzeganie całej procedury zwykle pozwala na wykonaie resetu, ale CAŁEJ procedury.
- a potem adaptacja, czyli nagrzanie silnika bez dotykania pedału gazu.
- ECu od gazu naturalnie zablokowany lub odłączony.
-
Jak dla mnie rozwalona adaptacja sterownika PB błędnie wyregulowaną instalacją LPG. Specyficznie parska "na ubogo" w dolot.
-
Witam ponownie. byłem na resecie ale nie wiem czy elektryk wykonał wszystko jak trzeba bo nie jest nic lepiej. Mógłby mi ktoś opisać jak to ma wyglądać krok po kroku żebym mógł wydrukować i mu to pokazać?
-
taaa napewno jak niewiadomo co to jak zawsze źle weregulowana instalacja gazowa. Jak pisze że po osiągnięciu 50st przełącza sie na gaz i chodzi dobrze. Ciekawe jakbyś ją odpalił na samym gazie na zimnym silniku czy to samo sie dzieje. Po drugie piszesz ze zaczyna normalnie chodzić po osiągnieciu 50st i przęłączeniu na gaz a ciekawe jak chodzi jak sie rozgrzeje na benzynie, bo nie pisałeś czy takie rzeczy sprawdzałeś