Ale jaja... Normalne, że Ci tyle pokaże pomimo tego, że wcześniej tyle nie pokazywało-jest ciepło na zewnątrz... Poczekaj na mrozy...
Printable View
Ale jaja... Normalne, że Ci tyle pokaże pomimo tego, że wcześniej tyle nie pokazywało-jest ciepło na zewnątrz... Poczekaj na mrozy...
Maciuś to poweim Ci tak ja mam specjaliste w Fiacie i on piotwierdził, ze Behr ma wyższą temperaturę otwarcia - dlatego wstawiane są do włoskich samochodów na upalne regiony a co do jakości to nawet Fiat proponuje zamiennika Verneta więc nie uważam, żeby były złe - wymieniałem już w 3 Alfach i wszystko grało. Mozde ten Twój kolega warsztatowy powinien zająć się czymś innym... :D
No coz... specjalistów jakim mamy, kazdy widzi:) Wystarczy spojrzec w karte danych termostatu i widac, który kiedy sie otwiera. Niestety. Vernet ma o 2st. C wyższą temperature otwarcia od termostatu Behr (oryginalnego) - zaczerpniete z danych producenta.
Nawet swego czasu było to omawiane na forum, ale temat gdzies leży wśród setek tysiecy innych o termostatach:)
kolego nie chce nikogo obrazac ale lekko skompromitowales sie tym postem;)
np. termostat BEHR do 1,9 jtd 16V ma numer: 55 202 883 - gdzie dwie ostatnie cyfry oznaczaja temperature otwarcia.
i tak na logike: w jakim celu fiat mialby montowac termostaty z wyzsza temperatura otwarcia na upalne regiony??? - zeby zwiekszyc mozliwosc przegrzania silnika? :)
Vernet otwiera się przy 88 st. a Behr przy 83. Jak Ci się dobrze spisuje to ok. Ja kupiłem nie dawno Verneta, okazał się nie sprawny, wymieniłem na drugi, notabene ten też był do dupy. Wreszcie kupiłem Behra i działa jak należy. Nie neguję, że u Ciebie jest git. Ja słyszałem różne opinie, a na własnych doświadczeniach przekonałem się, że Vernet może i jest niezły, ale do Seicento. Alfa lubi oryginały i tym razem u mnie również się to sprawdziło.
Ale po czym wnosicie , że takie są temperatury otwarcia - domagam się dowodów :D
To może kolego Ty pierwszy przedstawisz że jest odwrotnie, w aso specjalistów już dawno nie wierzę. Gdzieś mam w kompie broszury infor. 2 tych termostatów, jak znajdę to wrzucę.
Kolego nie masz czym sie martwic u mnie temperatura dochodzi do 88stopni i jak otworzy sie termostat to spada do ok 85stopni to norma