normalka w jtdjak podepniesz pod kompa to wyjdze, tak samo, czyli że dobrze. Na przyszlosc poczytaj setki tysiące postów bo dostaniesz po łapkach od modów
hihihi
ok dzieki za info i ostrzezenie![]()
wszystko w porzadku mam tak samo po wymianie
U mnie na nowym termostacie dochodzi prawie do 90.
pewny jesteś ze odpowietrzyłeś układ ,bulgocze ci powietrze jak górny węża naciskasz
do jtd polecam jednak termostat behra, vernet ma inne temp otwarcia, czujnik temperatury także wymieniłeś?. Podłącz pod kompa, wskaźniki w alfie żyją własnym życiem.
Termostaty w Alfach to dłuuuuuuga historia - chyba rzadko kto nie wymieniał tego elementu. W TS po wymianie pokazywało pełne 90 st. C a w JTD po wymianie podobnie jak u Ciebie ciężko osiągnąć pełne 90 C - trzeba ostro go kręcić, żeby załapał temperature a i tak za chwile spadnie. Zaskakujące jest to jak dużo szybciej nagrzewa się silnik jak są zupełnie wyłączone nawiewy. Na kompie nie byłem ale z tego co ludzied piszą to wskażnik na kokpicie swoją drogą a rzeczywistość swoją...
A ja właśnie polecałbym VERNETA - renomowana firma w tych podzespołach, świetna jakość i konkrencyjna cena. Kiedyś czytałem, ze BEHR ma wyższą temperaturę otwarcia (ok 2 st. C) - co na zime jest gorsze
z tego co wiem to właśnie behr ma niższą temp otwarcia... ja założyłem u siebie oryginalnego behra z czujnikiem za 302 z z przesyłka, temp trzyma tak jak jest pokazane prze kolegę wyżej na zdjęciu - z tego co szukałem, vernet z czujnikiem jest tylko 50-30 zł tańszy, to lepiej chyba założyć oryginał i mieć święty spokój. Notabene w poprzedniej Alfie 147 1.6 TS 105 KM miałem verneta i auto trzymało równo 90*Cpozdrawiam
![]()
Co do "jakości" Verneta to wielokrotnie już tu ja opisywałem - to zdanie kolegi który prowadzi warsztat:
Jest dokładnie odwrotnie, to Vernet ma wyższą temperaturę otwarcia niz oryginalnie montowany BEHR i jest to gorsze ale latem, bo może powodować przegrzewanie silnika oraz włączanie wentylatorów na chłodnicy zanim jeszcze otworzy się termostat
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)