W mojej julce tez przy "-" temperaturach działała klimatyzacja - co było trochę szokiem bo klimatronik w AR156 wyłączał spręzarkę poniżej +2,5C
Printable View
W mojej julce tez przy "-" temperaturach działała klimatyzacja - co było trochę szokiem bo klimatronik w AR156 wyłączał spręzarkę poniżej +2,5C
nie, mysle to o niczym nie swiadczy - po prostu tak wsadzili cale to ustrojstwo od klimy wraz z czunikiem, ze po nagrzaniu silnika mrozy nie straszne i klima dziala. przypadek dotyczyl dwoch Opli Vectra (2007 i 2008 rocznik).. wiec to moze nie przypadek a tak byc powinno? tym bardziej ze to dotyczy tez innych marek samochodow.
Jeśli wyskakuje komunikat o niemożliwości działania systemu to jasno widać że on nie działa w ogóle a nie że w danym momencie nie wyłącza silnika. Ja obstawiam standardzik-niedoładowany aku może powodowac problemy z selftestem systemów podczas uruchamiania auta w tym systemu S&S. Po jakimś czasie znika (centralka usuwa z pamięci błąd z reguły po kilku poprawnych odczytach). Może juz przeszło ?? Pomaga nie włączanie rozrusznika zaraz po podaniu zasilania. Ja sobie spokojnie czekam aż po przekręceniu kluczyka wskazówki machną i w międzyczasie spuszczem ręczny, wciskam guzik i jazda.
metan, wydaje mi sie ze uruchamianie silnika po tym jak zgasna kontrolki to podstawa i o tym pisze kazda instrukcja.
ja po tym jak wsiadam do samochodu przekrecam kluczyk wtedy zapinam pasy, zwalniam reczny - w tym czasie gasna kontrolki i samochod mozna bezpiecznie uruchomic.
Racja to pożądany nawyk ale nie każdy o tym pamięta szczególnie gdy się spieszy a w fiatach (i pochodnych) zdarzało sie to nie raz. Tak w zasadzie to instrukcja o tym nie pisze, chyba nie wszystkie systemy mają swoje kontrolki a "dyżurna" lampka MIL pali się cały czas i gaśnie dopiero po uruchomieniu. Tak czy inaczej nalepiej kilka razy przekręcić kluczyk pozwolić na kilka prawidłowych odczytów i zobaczyć czy problem nadal istnieje.
Ja widziałem komunikat o błędzie start&stop podczas jazdy próbnej Giuliettą. Na początku wyskakiwał komunikat na skrzyżowaniach i samochód nie gasł. Po 15 minutach jazdy zaczął pracować prawidłowo. Wszystko wskazywało by na akumulator gdyby nie fakt że na końcu jazdy komunikat znów wyskoczył podczas parkowania :confused: Tylko że akurat wtedy to dobrze że się nie załączał :) Handlowiec nie potrafił mi powiedzieć czy to normalne.
U mnie dzieje się to samo raz działa raz nie i wyskakuje komunikat Bóg jeden wie dlaczego:)
To nie jest komunikat o błędzie, tylko informacja, że to ekodziwadło w danej chwili nie może się włączyć, bo wyrządzi więcej szkód niż pożytku. Na przykład ugotuje turbawkę.
To jest normalne.
Trochę dziś po testowałem i sam już nie wiem dlaczego nie wyłącza się :(
Ale jest dobry bo przypadkiem mi dziś zgasł przy ruszaniu i po wciśnięciu sprzęgła sam zapalił .