-
Póki co nic nie zrobiłem, bo oczywiście samochód się zepsuł w trasie i dopiero teraz go udało mi się ściągnąć do domu. Na dodatek wogóle nie chce zapalić. Jak byl ciepły to jeszcze palił. W sobote rano wstałem zobaczyć czy coś będzie banglał i niestety nie mogłem go zapalić. Chwyta na chwile 2-3 obroty i gaśnie.
Narazie na noc dałem akumulator do ładowania i wymieniłem filtr paliwa na nowy. Nie wiem, moge się mylić, ale pomyślałem że może woda jakaś z paliwa się w nim zebrała i dlatego nie chciał startnąć. Jutro startuje z czyszczeniem EGR i popatrze na overboost.
-
Jak Ci mechanik będzie czyścił EGR-a to to zwróć uwagę czy rozkręci go to znaczy czy wyczyści przestrzeń pomiędzy zaworem a elektromagnesem. Podepnij się FES-em i zobacz błędy. U mnie dopiero po pewnym czasie EGR dał błąd. Początkowo tylko auto nie miało mocy od czasu do czasu. Wymiana lub czyszczenie EGR-a jest naprawde prosta i miożna to zrobić samemu i zaoszczędzić trochę. Serwis liczy sobie 180 zł. za diagnozę i 110 zł. za wymianę :mad:.
-
Właśnie sam skończyłem czyścić EGR. Sadzy nagromadzonej było bardzo dużo i pozostał niewielki prześwit. Przeczyściłem wszystko tak jak było to opisane m.in. pod tym linkiem:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...td_2004_a.html
i wszystko wróciło do normy :) Komputer w samochodzie nie wyświetlił mi żadnego błędu, ale jeszcze podjadę do elektryka się podpiąć i wykasować jakby jakiś się pojawił.
Co do serwisu, to jak dzwoniłem to powiedzieli mi że EGR się nie czyści i koszt wymiany na nowy to około 750zł
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i informację.
Pozdrawiam
Damian z B-B
-
W mojej miejscowości elektromechanik bierze za podpięcie do kompa 50 zł. co równa się prawie kosztowi zakupu interfejsu. Zakupiłem go i nie żałuję. Bardzo się przydał ostatnio. Tobie też proponuję taki zakup. Gdybyś miał jakieś problemy służę pomocą.
-
czy jednym objawem zapchania EGR jest brak mocy i blad w komputerze? Moze byc tak, ze EGR jest zapchany a nie ma bledu, jest moc w calym zakresie a jedyna rzecza niepokojaca jest delikatne "ciecie" rozgrzanego silnika na biegu jalowym. Przy zimnym silniku jest ok.
-
Może też szarpać podczas jazdy ze stałą prędkością z niskimi obrotami silnika.
-
to mi nic nie szarpie przy niskich obrotach. Auto płynnie przyspiesza i nie ma problemów z mocą. Tylko te obroty na biegu jałowym jakieś takie delikatnie (bardzo delikatnie) nierówne i tylko przy rozgrzanym silniku.
-
A mnie czasem poszarpuje, ale EGR jest czysciutki i mam zaslepke (dlawik) - bledow zadnych nie ma.
-
Jeżdżenie z niesprawnym EGR-em,przyczynia się do zapchania filtra DPF,widziałem w serwisie fiata-cromę właśnie po tym zaniedbaniu,nie było już szansy na czyszczenie.
-
Witam. 18 stycznia kupiłem wymarzoną AR159 2.4 TI. Wszystko było ok aż do ubiegłej środy kiedy nagle podczas ruszania spod świateł odczułem brak mocy. Turbina wkręca się jedynie do połowy skali i nie idzie dalej. Po ponownym odpaleniu silnika problem znika. Pojawia się ponownie po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. Co to może być? Na jutro jestem umówiony na sprawdzenie u dilera w Inverness. Nie chciałbym jechać nieprzygotowany, żeby mi nawciskali jakiś bajek. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.